Dagmar van Kins bij haar plantenbieb die inmiddels alom bekend is in Rhenen.
Dagmar van Kins bij haar plantenbieb die inmiddels alom bekend is in Rhenen. Jan van den Brink

Dagmar start eerste plantenbieb: ‘Wietplantjes komen er niet in’

Natuur en milieu

RHENEN Dagmar van Kins (53) woont aan de Stichtse Rand 26 in Rhenen. De bloemen-  en plantenliefhebbers in deze buurt, en wellicht ook tal van andere Rhenense inwoners, zijn inmiddels bekend met haar plantenbieb, die ze voor haar woning heeft staan. De eerste in Rhenen.

door Henk Jansen

,,Er is sinds kort één bijgekomen, aan de Bruine Engseweg. In tegenstelling tot mijn bieb, die 7 dagen per week open is, kan daar maar 2 ochtenden wat uit het plantenkastje worden gehaald of teruggezet. De eigenaresse vroeg me of ik niet erg vond dat ze mijn initiatief navolgde. Daar heb ik natuurlijk geen probleem mee. Hoe meer planten, stekjes en zaadjes er geruild worden des te beter. Deze hobby maakt me echt blij.’’

GROENE VINGERS Dagmar van Kins is wijkverpleegkundige bij de organisatie Vitras. Naast het dankbare werk met mensen geniet ze enorm van haar moes- en plantentuin bij haar huis. Ze mag gerust een vrouw met groene vingers genoemd worden.


De plantenbieb, de eerste in Rhenen, aan de Stichtse Rand 26. - Jan van den Brink

Dagmar: ,,Ja, ik mag graag in de tuin werken. Mijn man Robert gaf me op ons 25-jarige bruiloft een tuinkas cadeau. Daar is de passie van planten, zaaien en kweken alleen maar groter door geworden. Maar op den duur is er sprake van overdaad. Wat te doen? Weggooien vond ik zonde. De overdaad plaatste ik dus in een plantenbieb. Met de verwachting dat mensen dat wel leuk zouden vinden. Er een kamerplant, een stekje of zaadje konden uithaalden. Dat was al heel snel het geval. Ik legde er ook een opschrijfschrift neer waarin een reactie of advies kan worden geschreven. Ik plaatste er ook een spaarpotje bij want een moestuin- en plantentuin goed onderhouden kost wel natuurlijk wel wat geld. De mensen zijn echter vrij om wat in het potje te deponeren.’’

NIET WEGGOOIEN Een tuinkas voor het zilveren huwelijksfeest. Dat was een cadeau waar inmiddels menige plantenliefhebber in Rhenen van meeprofiteert. Dagmar zaaide allerlei plantjes en groenten in. Met de nodige liefde en passie lukte het de inwoonster van Rhenen een hoeveelheid aan plantjes te kweken.

Dagmar: ,,Op den duur had ik natuurlijk veel te veel plantjes! Vond het echter zonde om ze weg te gooien. Zo ontstond dus het idee van een plantenbieb. Ruilen mag! Graag zelfs.
Heeft men echter niets te ruilen, niet erg. Schrijf in ieder geval wat in het schriftje.’’

De bieb staat weer flink vol. Nieuwe plantjes en stekjes van kruiden, vrouwenmantel en sanseveria luckyi. Er worden ook steeds nieuwe plantjes neergezet. Plantjes die nog niet eerder in de bieb had staan. Zoals Roze Oleander, Bananenplant, Avocado plant, Mini Monstera en Stippenplant.

GEEN WIETPLANTJE En ze merkt ook: ,,Er wordt weer volop geruild! Ik ben er zo super blij mee! Ik heb onlangs een extra kastje aan de zijkant van de plantenbieb geplaatst. Een kastje voor zaadjes. Even nog over de plantjes. Eén plantje komt echter zeker niet in de kast. Dat is het wietplantje’’, lacht Dagmar.

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie
Afbeelding
Franse culinaire historie in Filmhuis Veenendaal: Délicieux 9 uur geleden
Afbeelding
Keuring van dikbillen in Achterberg gaat niet door 16 uur geleden
Afbeelding
Voor eind van het jaar wordt lot kerk duidelijk 16 uur geleden
Afbeelding
Toerisme-sector Heuvelrug ruimt zwerfafval Vuelta-parcours bij Rhenen op 11 aug, 15:28
Afbeelding
Bijzondere recordpoging: 700.000 dominostenen moeten gaan omvallen in Veense sporthal 11 aug, 10:32
Afbeelding
Classic Races op De Faktorij: ronkende motoren op Veens stratencircuit 11 aug, 07:30
Afbeelding
Rare rust Column 10 aug, 15:44