Onder toezicht van bewoners, wijkmanager Janneke Penterman en anderen mocht initiatiefnemer Steven Brink samen met zijn dochter Jule de eerste wilgenstaak in de grond steken.
Onder toezicht van bewoners, wijkmanager Janneke Penterman en anderen mocht initiatiefnemer Steven Brink samen met zijn dochter Jule de eerste wilgenstaak in de grond steken. Pieter Vane

Wilgenstaken aan de Ruisvoorn dankzij initiatief bewoners

8 april 2022 om 10:48 Natuur en milieu

VEENENDAAL ,,Moet dát een grote boom worden?” De verbazing is alom bij de bewoners van de Pompmolen, één van de nieuwe straten in Veenendaal-oost tussen de Dragonderweg en de Meentdijk. ,,Ik dacht al, waar zijn de bomen? Ik zag ze niet.” Woensdagmiddag vond aan de Ruisvoorn, aan de overzijde van de aan het water grenzende tuinen van de Pompmolen, een niet-alledaags tafereel plaats. Er werden namelijk negen knotwilgen (de staken ervan) geplaatst. Met dank aan de gemeente maar vooral ook dankzij initiatief van bewoners.

door Martin Brink

,,En dat zien we graag”, zegt Janneke Penterman, wijkmanager van Veenendaal Noord-oost, omvattende onder meer Veenendaal-oost, Dragonder-oost, Buurtstede en De Veenderij. Zij kreeg vorig jaar het verzoek van één van de bewoners aan de Pompmolen voor uitbreiding van het aantal boompjes. Bij de inrichting van de wijk waren er acht geplaatst.

FINANCIËN ,,Waarom ze niet het hele stuk hebben gedaan, dat kan ik niet zeggen”, meldt Penterman. ,,Zo heeft de architect dat ingetekend en het zal mogelijk ook te maken hebben met de financiën.” Dat was weer een doorn in het oog van Steven Brink. Hij betrok in 2020 zijn nieuwe woning aan de Pompmolen en keek, wanneer hij in zijn veranda of op het terras aan het water zat, al snel tegen een kale heg van de bewoners aan de overzijde van het water aan.

,,Waarom is die bomenrij niet naar links doorgetrokken”, vroeg hij zich af en dus ging al heel snel een verzoek naar de gemeente, voorzien van de nodige argumenten en tekeningen, om de bomenrij door te trekken.

(de tekst gaat onder de foto verder)


De boompjes komen langs de Ruisvoorn in oost. - Pieter Vane

Janneke Penterman is het aanspreekpunt voor wijkbewoners namens de gemeente. Ze behandelde het verzoek. ,,Kijk, iedereen kan natuurlijk iets willen. We krijgen regelmatig verzoeken binnen. Op zich juichen we initiatieven toe. Vaak gaat het om buurtbarbecues of een andere activiteit zoals een kinderspeelweek die vorig jaar op één van de Eilanden is gehouden. We bekijken zo’n verzoek altijd en wat de meerwaarde ervan is. De bewoners moeten er echt zelf achter staan en er aan meewerken. Zo proberen we er altijd een bewonersinitiatief van te maken. Dat is goed voor de buurt en dat zien we graag. Op die manier leren bewoners elkaar kennen.”

GRILLIGER Een verzoek voor bomen komt zelden binnen. Andere partijen werden erbij betrokken. Zoals Teus Eerbeek, opzichter Groen van de gemeente. Hij was deze middag ook aanwezig en moest zelfs enkele vragen beantwoorden. Zoals: hoe zit het met de pollen in de zomer? Hij kon de bewoner geruststellen. Ook waren er vragen over de geplante bomen, die eigenlijk niet veel meer zijn dan een lange staak.

Henk van Voorthuizen, eigenaar van hoveniersbedrijf/kwekerij De Dennenheuvel uit Overberg, die het werk heeft aangenomen, legt uit: ,,Dit zijn staken van bestaande wilgen. We steken ze 80 centimeters in de grond. Ze staan in het water en van de zomer groeit er al iets aan. Ik vind het zelf mooier dan een gekweekte boom omdat ze dan wat grilliger groeien. Dat is toch eigenlijk het kenmerk van een wilg?” Waarom dan geen volwassen bomen geplant? ,,Een wilg groeit heel erg langzaam en er is tegenwoordig erg veel vraag naar. Dus doen we het op deze manier.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


Bewoners helpen mee om de gaten waarin de bomen komen te vullen. - Pieter Vane

SAAMHORIGHEID Klokslag drie uur komen de bewoners aangestiefeld. Ondanks de koude weersomstandigheden maken zeker twintig personen, bewoners van tien woningen, het evenement mee. De statafels met allerlei lekkers, vaak zelf bereid, en drinken, blijven zeker niet onaangeroerd. Dat alles leidt tot gesprek en saamhorigheid. En dat is precies wat de gemeente graag ziet, zeker in zo ‘n jonge wijk waar niet iedereen elkaar kent.

Niet veel later mag initiatiefnemer Steven Brink, samen met zijn driejarige dochter Jule, symbolisch de eerste staak in de grond steken. Dat gebeurt onder toezicht van bewoners en andere aanwezigen. De bewoners zijn lovend over de aanplant. Janneke Penterman: ,,Voordat we iets doen, gaan we hen polsen, ook langs deze straat. Niemand had er problemen mee.”

SOESA KUNSTWERK Penterman is wijs geworden door het kunstwerk in het water, dat iets verderop moet komen. Enige tijd terug gaf het erg veel soesa. Op dit moment wordt het ontwerp aangepast en nogmaals aan de omwonenden gepresenteerd. Toentertijd kwam het kunstproject, dat al helemaal in kannen en kruiken leek te zijn, zomaar uit de lucht vallen.

Het leidde tot veel protesten, tot zelfs in de raad aan toe. Voor een kunstwerk is dat zeer uitzonderlijk, maar in verkiezingstijd kan natuurlijk alles. De gemeente heeft er van geleerd en gaat zo mogelijk nóg meer dan voorheen met bewoners in gesprek. Aan de Pompmolen/Ruisvoorn is dat goed gelukt. Tot ieders tevredenheid.

Bewoner Brink kijkt in ieder geval vanuit zijn terrasoverkapping nu op een paar extra boompjes! En daar was het allemaal om te doen.

Afbeelding
Medewerkers van kwekerij De Dennenheuvel uit Overberg planten de staken.
Steven Brink met zijn dochter Jule.
Afbeelding
De gaten worden uitgeboord.
Afbeelding
Afbeelding
Bewoners maken het gezellig rond de statafels met lekkernijen. Zo komen ze met elkaar in gesprek.
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie