Rita Maris met haar nieuwste boek met dit keer een preventieve boodschap.
Rita Maris met haar nieuwste boek met dit keer een preventieve boodschap. Marco Diepeveen

Rhenense Rita Maris schrijft vierde boek over eetproblemen: ‘Laat eten niet eng zijn voor kinderen’

15 december 2023 om 07:30 Mensen Tips van de redactie

VEENENDAAL Voorkomen dat een beginnend eetprobleem een serieuze eetstoornis wordt. Vanuit die gedachte heeft de Rhenense auteur Rita Maris een lees- en doe-boek voor kinderen geschreven. ‘Thijs en Trees leren eten’ kwam tot stand met input van de gerenommeerde Belgische spel- en eettherapeut Michel Wolfs.

door Marco Diepeveen

Voor Rita Maris is dit niet de eerste publicatie over de eetstoornis ARFID, een vermijdende en/of restrictieve voedselinnamestoornis. De Rhenense kreeg landelijke bekendheid met haar boeken hierover. ,,Uit eigen ervaring, als moeder van meerdere kinderen met ARFID, weet ik van de enorme impact van een eetstoornis op een kind en op het gezin. Om te voorkomen dat kinderen met eetproblemen een eetstoornis ontwikkelen, schreef ik ditmaal een boek met een preventieve boodschap.”

EIGEN VOEDSELVOORKEUREN

De meeste kinderen ontwikkelen na verloop van tijd hun eigen voedselvoorkeuren. Dit komt vaak openbaar als zij rond de achttien maanden zijn. Ze kunnen dan in een fase terechtkomen dat zij moeite krijgen met eten, selectiever gaan eten en voedsel weigeren. 

,,Normaal gaat dit over voor het zesde jaar en hoef je als ouder niet meteen in paniek te raken. Toch blijft een deel van de kinderen moeite houden met eten. Er zijn ook kinderen die vanaf hun geboorte moeite hebben met eten of jarenlang zeer eenzijdig of weinig eten. Dat kan doordat zij geen interesse hebben in eten, een overgevoeligheid hebben voor de sensorische kenmerken van eten of met een trauma worstelen op het gebied van eten.” In totaal zijn er in Nederland zo’n 150.000 kinderen met ARFID.

Uit eigen ervaring weet ik van de enorme impact van een eetstoornis op een kind en op het gezin

OSTEOPOROSE

Een eetprobleem wordt een eetstoornis, als het lichamelijke en psychosociale gevolgen heeft. Een calciumtekort in de tienerjaren kan bijvoorbeeld leiden tot osteoporose. Of groeistoornissen door vitaminegebrek. Kinderen die niet naar een feestje durven of nergens gaan spelen, waar zij hun ‘eigen vertrouwde en veilige’ voedsel niet kunnen nuttigen.

,,In mijn boek leg ik op speelse wijze uit dat het belangrijk is om gevarieerd en gezond te eten. Bij de teksten staan QR-codes naar heldere voorlichtingsfilmpjes. Bijvoorbeeld over de vergelijking met een plant, die verlept door slechte verzorging. Michel verzorgde de therapeutische onderbouwing van het kinderverhaal en de bijpassende video’s.”

ZELFMOTIVERING

Het is belangrijk dat ouders tools in handen krijgen om op een leuke manier met deze eetproblemen aan de slag te gaan en eetstoornissen als ARFID te kunnen voorkomen. Voor zover dit mogelijk is. ,,Bij dit boek horen naast de bijpassende video’s, ook een kleurenschema, een stappenplan en verschillende eetdiploma’s, zodat thuis geoefend kan worden met het leren eten van bepaalde voedingsmiddelen.”

Rita Maris is een veelgevraagd spreker over deze thematiek. Meer informatie over ARFID is te vinden op: www.arfid.nl.

Marco Diepeveen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie