Riet van der Wielen in haar gezellige en knusse woning.
Riet van der Wielen in haar gezellige en knusse woning. Henk Jansen

De liefde voor cultuur van Rhenense Riet: ‘Wie is bereid deze kar te trekken?’

29 augustus 2022 om 07:30 Mensen

RHENEN Behoeft ze eigenlijk nog introductie? Bij veel Rhenense ingezetenen en bij tal van organisaties, instellingen, clubs, verenigingen en stichtingen staat ze immers bekend als een doener. Alsook een mensenmens. Een vrouw met veel liefde voor al wat Rhenen aan cultuur te bieden heeft. Maar met veel respect noemen we haar toch, zoals dat heet, man en paard. Riet van der Wielen (72) staat momenteel te boek als voorzitter van het Rhenense Cultureel Platform.

door Henk Jansen

Begaan met de geschiedenis, kunst en cultuur in de Grebbestad wil Riet als eerste het volgende kwijt: ,,Rhenen is naarstig op zoek naar een voorzitter voor Open Monumentendag Rhenen. In de tweede week van september staat deze dag weer op het programma. Dit jaar met als thema Duurzaamheid. Het mag toch niet gebeuren dat deze dag niet door kan gaan omdat er geen voorzitter is? Een man of vrouw die één en ander coördineert. Wie in Rhenen is bereid deze kar te trekken?”

Riet van der Wielen trok een decennium als voorzitter de kar van Open Monumentendag Rhenen. ,,Na die tien jaar vond ik het tijd om wat anders te doen. Ik heb mogen meewerken aan tien mooie en gezellige open monumentendagen in Rhenen. Elk jaar goed voor duizenden bezoekers. Aan deze mooie traditie mag geen eind komen. Dus hoop ik van ganser harte dat er een persoon in Rhenen is die zich geroepen voelt voorzitter te worden van Open Monumentendag Rhenen. Rhenen heeft immers zoveel te bieden als het om monumenten gaat. Dat wil je dan ook graag op zo’n jaarlijks landelijk evenement laten zien.”

BEZIGHEDEN De Nijmeegse van geboorte ruilde destijds samen met haar man Han de Keizer Karelstad in voor Rhenen om er een ABC-woning aan de Domineesbergweg te betrekken. Inmiddels woont Riet met veel genoegen in een deel van de historische onderstad, op nog geen steenworp afstand van de fraaie en statige Cunerakerk. Het woongenot wordt compleet gemaakt met een inmiddels 16-jarige hond, een fraaie tuin met planten, struiken en bomen waar ze met haar groene vingers wel raad mee weet. 

Uitkijken naar mensen, dat doet Riet. Ze was mantelzorger. En voor menig oudje maakt ze dagelijks een extra potje eten of soep klaar. Ze was maar liefst tien jaar betrokken bij het Internationaal A1-junioren voetbaltoernooi bij Candia’66 waar ze samen Bob van de Weerd en Jan Slabber tekende voor een perfecte organisatie. Ook was ze namens de gemeente Rhenen betrokken bij trouwerijen in het Rhenense museum op de markt en werkte ze als receptioniste en telefoniste op het Rhenense gemeentehuis. 

CULTUREEL PLATFORM Momenteel steekt Riet veel energie in haar voorzitterschap van Cultuurplatform Rhenen. Gezien haar grote interesse voor cultuur voelt ze zich als een vis in het water bij dit platform. De zeven kruisjes wat leeftijd betreft is ze voorbij, maar desondanks blijft ze zich inzetten voor de cultuur in Rhenen. Aan pessimisme heeft ze een broertje dood. Riet is een en al optimisme. Aanstekelijk optimisme waar het Rhenense Cultuurplatform profijt van trekt. ,,Ik houd van planten, maar ik ga nog niet achter de geraniums zitten.’’ 

Aan Riet stelden we ook een aantal niet alledaagse vragen en daar gaf ze de volgende antwoorden op:
Wat gratis verstrekken? ,,Medicijnen voor doodzieke kinderen.”
Wat mist Rhenen? ,,Enthousiasme voor cultuur. Het zou mooi zijn als meer mensen in Rhenen zich met cultuur zouden bezighouden.”
Hoe zie jouw visie op Rhenen 2030 eruit? ,,Ik heb destijds de gemeentelijke visie ook ingevuld. Ik hoop dat Rhenen haar historie behoudt. En dat er een goede balans is tussen historie en cultuur.”
Wat is onbetaalbaar? ,,Liefde!! Zorg voor anderen! En gezondheid!”
Wat doe jij liever alleen? ,,TV kijken. Vooral als het om het volgen van een serie of een goede film gaat. En lezen natuurlijk!”
Voor welk TV-programma blijf jij thuis? ,,Escape to The Country. Uitzendingen van die mooie Engelse tuinen.”
Welke droom jaagt jij na? ,,Een mooi huis met een enorme grote tuin.”
Wat is er hoger dan de liefde? ,,De liefde zelf. In de breedste zin van het woord. Liefde voor het leven!”
Je ergste vakantie ervaring ooit? ,,Een huisje dat we twee weken in Friesland hadden gehuurd. Bleek onder een soort brug te liggen en daar denderde de trein overheen. En het uitzicht in de omgeving van het huisje was groot en vlak.”
Op welk antwoord wacht je nog? ,,Waarom er zoveel ellende is in de wereld. Waarom kunnen we er op deze planeet niet iets moois van maken?”
De meest sympathieke politicus of politica? ,,Obama. Er zijn maar weinig mannen die een vrouw zo hooglijk respecteren. Zoals de oud-president van Amerika respect heeft voor zijn vrouw.”
Een avond stappen met Humberto Tan of Paul Witteman? ,,Met Humberto. Hij houdt van muziek en dansen en daar houd ik ook van.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie