Gert en Coby van Manen zijn vaste bezoekers van de Veense Huiskamer.
Gert en Coby van Manen zijn vaste bezoekers van de Veense Huiskamer. Veens Welzijn

Even uit de zorgen in de Veense Huiskamer: ‘We zijn er echt thuis’

28 september 2023 om 09:49 Maatschappelijk

VEENENDAAL De Veense Huiskamer, georganiseerd door Veens Welzijn en Goed voor Elkaar, voorziet in een behoefte. Uitbreiding is dan ook aanstaande. In gesprek met Gert (81) en Coby (80) van Manen, woonachtig in Veenendaal en vaste bezoekers van de Veense Huiskamer.

Gert was bijna veertig jaar als onderhoudsmonteur werkzaam bij Carolan Pharr en Coby werkte als naaister bij Hein van Schuppen. Nu gaan ze wekelijks naar de Veense Huiskamer. Gert: ,,Sinds 2016 heb ik last van COPD. Dat is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Je krijgt er minder zuurstof door en ademen gaat moeilijk. Ik zit nu in fase vier, de hoogste en laatste fase. Het heeft een behoorlijke impact op je leven.” 

Ook op Coby: ,,Ik leef iedere dag in angst. Vooral ’s morgens en ’s avonds. Na inname van medicatie gaat het wel. Die neemt hij voor we naar de Veense Huiskamer gaan. Gert in zijn scootmobiel en ik erachteraan op de fiets. Of we gaan met de auto. Als mantelzorger sta je ermee op en ga je ermee naar bed. Ik ben pas uit de zorgen als we daar zijn”, aldus Coby.

HEEL VERTROUWD

Ze gaat verder: ,,Iedereen die naar de Veense Huiskamer gaat, heeft het er naar z’n zin. Het is een gezellige boel. Het accent ligt op samen dingen doen zoals sjoelen, jeu de boules. Er worden soms ervaringen uitgewisseld met andere mantelzorgers en chronisch zieken. Wij zouden er zo willen blijven, zo gezellig is het er. Je vergeet even al je zorgen. Het voelt er heel vertrouwd en we zijn er echt thuis!” 

Gert: ,,Zo gaan we weer naar de Veense Huiskamer. Daar kijken we iedere keer weer naar uit. En, dat wil ik benoemen, als er één van grote waarde voor mij is, dan is dat Coby. Daarnaast dank ik Veens Welzijn en Goed voor Elkaar voor de Veense Huiskamer.”

UITBREIDING

Mantelzorgconsulente van Veens Welzijn Aline vult aan: ,,Veens Welzijn en Goed voor Elkaar zijn een unieke samenwerking aangegaan in de Veense Huiskamer. Vorig jaar mei is de eerste Veense Huiskamer voor mantelzorgers geopend aan de Kerkewijk. In augustus zijn we gestart in De Theeschenkerij voor een grotere groep. Vanaf 2 oktober zijn we ook op maandagochtenden in de Cultuurfabriek te vinden. We doen samen een activiteit, drinken koffie en lunchen.” Meedoen? Meld je dan aan! Bel Veens Welzijn: 0318-791050 (op werkdagen tussen 9 en 13 uur) of Goed voor Elkaar: 06-10735333.

Voel je welkom: Elke maandag vanaf 2 oktober: Cultuurfabriek van 10.00-13.00 uur met lunch voor mantelzorgers, zorgvragers en mensen die behoefte hebben aan gezelschap. Elke vrijdag in De Theeschenkerij van 12.00-15.00 uur met lunch voor dezelfde doelgroep. Elke woensdag op Kerkewijk 67C van 10.00-13.00 met lunch voor mantelzorgers. De lunch is gratis, aanmelden noodzakelijk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie