Op het bankje v.l.n.r. ambassadeur Daan Huisinga, burgemeester Mirek Zbánek en burgemeester Gert-Jan Kats.
Op het bankje v.l.n.r. ambassadeur Daan Huisinga, burgemeester Mirek Zbánek en burgemeester Gert-Jan Kats. Gemeente Olomouc

Veenendaalse delegatie in Olomouc voor viering dertig jaar stedenband: ‘We kunnen veel van de Tsjechen leren’

20 september 2023 om 07:21 Maatschappelijk Tips van de redactie

VEENENDAAL Olomouc en Veenendaal vierden afgelopen weekend dat er al dertig jaar een vriendschapsband bestaat tussen de steden. Een delegatie van zo’n 25 Veenendalers legde de reis van 1000 kilometer af om in de zonovergoten Tsjechische stad het jubileum feestelijk te bezegelen.  

door Lilian Steensma

Jos Schilte, voorzitter van de Stichting Stedenband Veenendaal-Olomouc, kijkt met warme gevoelens terug op het bezoek. Hij legt uit: ,,Na de val van de muur ontstonden zusterbanden tussen steden in Nederland en het voormalig Oostblok. De jonge democratieën konden wel wat steun gebruiken, was de insteek. Een band tussen studentensteden Olomouc en Leiden leek logisch, maar door omstandigheden ging dat niet door. In 1993 sloot Olomouc vriendschap met Veenendaal.”

OP DE FIETS DOOR OLOMOUC

De delegatie, onder wie burgemeester Gert-Jan Kats en de wethouders Engbert Stroobosscher en Dylan Lochtenberg, werd vrijdagavond ontvangen door Mirek Zbánek, de burgemeester van Olomouc en Daan Huisinga, ambassadeur van Nederland in Tsjechië. Dat gaf het bezoek een passend officieel tintje. Zaterdagochtend stapte het gezelschap op de fiets om in de botanische tuin van Olomouc een kastanjeboom te planten. Het bijzondere houten bankje dat de Tsjechen Veenendaal daarbij cadeau deden, zal een plekje krijgen naast het gemeentehuis van Veenendaal. ’s Middags was er een stadswandeling en een bezoek aan de kunstschool voor kinderen. Schilte: ,,Op het gebied van kunst en cultuur kunnen we veel van de Tsjechen leren!”

UITWISSELING EN STAGES

Aan de universiteit van Olomouc wordt Nederlands gedoceerd en sinds 2010 liepen al heel wat Tsjechen stage in Veenendaal. Er waren de afgelopen decennia uitwisselingen tussen instellingen en bedrijven en na een grote overstroming in Tsjechië – Olomouc stond deels onder water – werden veel hulpgoederen vanuit Veenendaal naar Olomouc gebracht. Die contacten leidden onder meer tot de realisatie van een educatief ecologisch centrum aan de rand van de stad.

HOLLANDSE MARKT

Het plein in het hart van Olomouc, met aan de ene kant het stadhuis en aan de andere kant de monumentale Holy Trinity zuil, vormde zaterdag het decor voor een gezellige Hollandse markt. Er klonk Nederlandse muziek en inwoners proefden kaas en stroopwafels. Wie wilde kon aanschuiven bij de Veenendaalse kunstenaar Martijn Versteeg voor een tekenworkshop. Op zaterdagavond werden tijdens een officiële bijeenkomst cadeaus en woorden van waardering uitgewisseld. Speciale dank van de ambassade was er voor Jos Schilte en Ali Groebe die zich al dertig jaar inzetten voor de stedenband.

BIJZONDERE BAND

Jos Schilte besluit: ,,We zijn blij dat er raadsleden en leden van het college van burgemeester en wethouders bij het bezoek aanwezig waren. Zij hebben de bijzondere band met Olomouc aan den lijve kunnen ervaren. Als stichting kijken we uit naar de voortzetting van onze waardevolle vriendschap!”

Lilian Steensma
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie