Afbeelding
Anco van den Berg

Sociale coöperatie Veenendaal stappen dichterbij

25 maart 2023 om 09:15 Maatschappelijk

VEENENDAAL Zo’n twee jaar geleden dienden de SP, D66 en DENK in Veenendaal een met meerderheid van stemmen aangenomen voorstel in om te kijken hoe de ruimte binnen de Participatiewet benut kon worden om sociale coöperaties (SoCo’s) in te zetten om mensen met een uitkering te laten ondernemen. Mooi idee, maar er werd geen animo voor gevonden en dus ging het van tafel de spreekwoordelijke ijskast in. Toch kan het maar zo dat het dit jaar alsnog doorgaat.

Toen de motie werd ingediend, zag het burgerinitiatief Burgers4Burgers nog maar net het levenslicht en was deze beweging nog geen logische sociale partner. Hans van Eeken van Burgers4Burgers: ,,In september werden we benaderd door Jacqueline Boots van het Landelijk Netwerk Sociaal Coöperatief Ondernemerschap (LaNSCo) of we konden helpen een SoCo te stichten. We waren eerst sceptisch en vonden het in eerste instantie niet bij ons passen.”

POTENTIE

Omdat het past binnen de herstelvisie waarbinnen empowerment een cruciale rol speelt, wilden ze het toch een kans geven. Via een werkbezoek bij een sociaal werkbedrijf en een gesprek met een beleidsmedewerker Werk en Inkomen bij de gemeente kwam het op gang. Manager Arbeidsontwikkeling Gertjan van der Kaaden zag niet direct een taak weggelegd voor IW4, omdat ze mensen via een re-integratietraject begeleiden naar een reguliere baan. Hij haakte wel op persoonlijke titel aan omdat hij het een mooi idee vond en wilde kijken of het haalbaar is. 

Raadslid voor de ChristenUnie Jeroen van Esseveld had al eerder over het initiatief gelezen en nam contact op. Het idee past goed bij de uitgangspunten van de CU om mensen een kans te geven om hun eigen leven op te pakken. Hij wil graag een brug vormen naar de politiek, die nog toestemming moet geven en gegevens van mensen uit de Participatiewet moet delen.

Willem Brons van Burgers4Burgers: ,,LaNSCo leert mensen ondernemersvaardigheden, maar wij zijn van de levensvaardigheden en stimuleren empowerment: ik ben iemand en ik kan iets. Veel mensen hebben potentie, maar komen door omstandigheden niet aan de bak.”

HOOP

Hen leren hoe je een onderneming op touw moet zetten, is niet genoeg. Brons: ,,Wij bieden hoop. Iedereen wil leven en zich ontwikkelen. We willen met empowerment mensen stimuleren zelf weer contact te maken met hun eigen kracht, talenten en mogelijkheden. We zijn geen integratiespecialist. Onze plus is dat we herstelondersteuning bieden. Ik kan zo tien mensen uit ons netwerk noemen die heel goed in een sociale coöperatie zouden passen.”

LaNSCo heeft de basis en komt graag op een informatieavond vertellen hoe je zo’n organisatie opzet en Burgers4burgers wil ondernemers graag ondersteunen om zelfvertrouwen en levensvaardigheden te verwerven, zodat ze niet weer terugzakken. Van Eeken: ,,Onze bijdrage is een dus een sociale coöperatie+. We zijn op zoek naar ondernemende mensen die de kar willen trekken en de SoCo willen gaan dragen. Die kunnen dan contact met ons opnemen via burgers4burgers@icloud.com en 06-33803384. We hebben de brandstof en de goede temperatuur. We weten dat het sociale hart er in Veenendaal echt is.”

Arjan van den Berg
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie