Afbeelding
Giro 555

Veenendaal steunt Turkije en Syrië na aardbeving: donatie van 68.000 euro naar Giro 555

15 februari 2023 om 10:40 Maatschappelijk

VEENENDAAL De gemeente Veenendaal zal 68.000 euro doneren aan Giro 555 voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Yasin Makineli (Lokaal Veenendaal) sprak na deze aankondiging op de raadscommissieavond zijn dank uit. En gaf aan in Veenendaal al veel saamhorigheid te zien.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft haar leden, waaronder ook de gemeente Veenendaal, opgeroepen om een donatie van 1 euro per inwoner te doen aan Giro 555. Veenendaal wil bijdragen aan de hulp die nodig is. ,,Als gevolg van de beelden van de verschrikkelijke aardbeving in Turkije en Syrië die ook bij iedereen op het netvlies staan. Waarbij gebouwen zijn ingestort, steden verwoest, gezinnen ontwricht en veel mensen zijn overleden. Bij rampen van deze omvang moeten we de handen ineenslaan en elkaar helpen. Het college van Veenendaal heeft dan ook besloten om een bijdrage van 68.000 euro te doneren aan Giro 555 ten behoeve van de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië’’, laat wethouder Engbert Stroobosscher namens burgemeester en wethouders van Veenendaal weten.

BETROKKEN

Zij willen deze bijdrage geven namens de bevolking van Veenendaal, maar ook vanwege de mensen die hier wonen en daar mensen kennen. ,,En we hopen dan dat deze steun ook gevoeld wordt door de mensen in Veenendaal. Van Turkse of Syrische afkomst, die direct of indirect betrokken zijn bij deze verschrikkelijke ramp. We wensen hen ook veel kracht toe in deze periode.’’ Het college heeft wel geconstateerd dat haar beleid voor een financiële bijdrage bij een ramp nog dateert uit 2006. ,,Dat is best al een hele tijd geleden. Dat het actualisatie behoeft zal het college op zich nemen’’, besluit Stroobosscher. 

SAAMHORIGHEID

Voor de donatie die de gemeente nu maakt sprak raadslid Yasin Makineli zijn dank uit. ,,Wat wij hier zien is eigenlijk wat we ook zien in de samenleving en dat is saamhorigheid. Daarvoor wil ik echt vanuit het diepste van mijn hart, ik denk dat ik dat ook namens de Turkse en Syrische gemeenschap kan doen, het college bedanken. Heel goed dat Veenendaal zich hierbij aansluit. De Turkse en Syrische Veenendalers zijn ook geraakt, heel veel mensen zijn familie verloren. Het is een verschrikkelijke ramp. Maar we hebben ook hele mooie dingen gezien. Dat heel veel verschillende mensen echt elkaar hebben opgezocht.’’ 

VEENSE ACTIES

In Veenendaal zijn volgens Makineli al verschillende acties gestart om nog meer bij te kunnen dragen om slachtoffers te helpen. ,,Zo heb ik verhalen gehoord over ouderen die misschien niet eens kunnen lopen en dat ze kleding hebben gebracht bij een moskee. Terwijl ze zelf niet eens gelovig zijn of niet eens Turks of Syrisch zijn.’’ En over kinderen van soms pas zes jaar oud die spontaan lege statiegeldflessen gingen verzamelen. Waarbij ze de opbrengt gaan doneren voor hulp aan de slachtoffers. En ook zelf kreeg hij al berichten van collega’s. ,,Dat gevoel van saamhorigheid dat gaat ons verder brengen. Het is een verschrikkelijke ramp. Deze verhalen en deze acties geven heel veel hoop’’, besluit Yasin Makineli.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie