Burgemeester Gert-Jan Kats kwam zijn felicitaties brengen bij Prins Petfoods.
Burgemeester Gert-Jan Kats kwam zijn felicitaties brengen bij Prins Petfoods. Fotostudio7

Prins Petfoods als snelste uit escape room drugslab

30 november 2022 om 13:25 Maatschappelijk

VEENENDAAL De gemeente Veenendaal wil bedrijven bewuster maken van de gevaren van ondermijnende criminaliteit. Een ludieke manier vorige maand was het inzetten van een gesimuleerd drugslab in een mobiele escape room. Van de 12 bedrijven die meededen, wist het team van Prins Petfoods met 11 minuten en 17 seconden het snelst te ontsnappen. Burgemeester Gert-Jan Kats kwam hen maandag zijn felicitaties brengen, samen met een bos bloemen en een tegoedbon voor een avondje voor vier bij The Circle in een – jawel – escape room.

door Arjan van den Berg

Het team is geen onbekende in de wereld van laboratoria en zeker ook niet van escape rooms. Ellen Berendsen en Myrna Bergevoet-Peters wisten al aan zo’n dertig ruimtes te ontsnappen en werken allebei in het lab, al is het in hun geval voor een veel vredelievender doel dan het grof geld verdienen aan verslaafden: het met veel passie produceren van hoogwaardig honden- en kattenvoeding om zo bij te dragen aan het welzijn van de viervoeters. Maartje Stam en Melvin de Leeuw, beiden werkzaam bij Logistiek, vormden een goede aanvulling. Ellen en Myrna hebben in The Circle al de nodige ruimtes verkend. Gelukkig komt er in februari komend jaar een nieuwe bij, die het team als een van de eerste mag verkennen.

BEWUSTWORDING De escape room wist hen tot de ontsnapping te boeien. De doordringende anijsgeur, de desoriënterende rook, maar ook de roepende stemmen van de politie en de ‘martelkamer’ maakten indruk. Een verdwaalde plastic zak liet hen al afvragen wat erin zou hebben gezeten, maar na deze ervaring zijn ze nog alerter. Bewustwording is met de aanwezigheid van een heus experience center waarmee bezoekers een inkijkje in het bedrijf kunnen krijgen sowieso al een sleutelwoord, net als educatie. Zo geeft het bedrijf ook opleidingen voor bijvoorbeeld gedragstherapeuten van katten en honden en wil het ook een inspiratiecentrum zijn voor andere ondernemers.

UITDAGINGEN Voor de gemeente is het lastig om bedrijven op de juiste manier te bereiken. ,,Voor veel ondernemers vormen drugslabs een ver-van-mijn-bed-show, terwijl die ook in Veenendaal op industrieterreinen worden aangetroffen. Ondernemers willen vooral -natuurlijk- ondernemen en het is moeilijker om hen te triggeren om naast hun core business iets anders te doen, laat staan in hun vrije tijd.”

Bij signalen van ondermijnende criminaliteit zoals dicht uitziende bedrijven waar ’s avonds of ’s nachts toch verdacht veel activiteit is, is een melding raadzaam. Omdat mensen geen verklikkers willen zijn of mogelijk bang zijn voor criminelen, is er naast de politie ook Meld Misdaad Anoniem, te bereiken via meldmisdaadanoniem.nl of tel. 0800-7000. Vooral de politie gaat er wel mee aan de slag, maar de meldingen blijven volledig anoniem. De gemeente wil Veenendaal een veilige plaats maken om te ondernemen, maar kan dat niet alleen.

Directielid Mariska van Gelder: ,,Ik ben trots op het team. Het idee was ontzettend leuk en bij ons heeft het gewerkt. We zijn in ons bedrijf ook met andere thema’s bezig, zoals cybercriminaliteit. Het is een uitdaging om met elkaar alert te zijn.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie