De macht van de dirigent
De macht van de dirigent Copyright 2022 Focus Features, LLC.

Twee geluksfilms in Filmhuis Veenendaal

12 mei 2023 om 11:37 Lokaal Deel je nieuws

Twee geluksfilms in Filmhuis Veenendaal

Filmhuis Veenendaal heeft twee voorstellingen dit weekend. Op Roze Zaterdag 20 mei is om 20.00 uur de film Almost Love te zien, die zich afspeelt in een vriendenkring van jonge New Yorkers. Zondag 21 mei om 14.30 uur speelt een reprise van Tár, over een machtige vrouwelijke dirigent. Hoewel de films zeer verschillend zijn qua thema, gaat het in beide gevallen uiteindelijk om de vraag of we eigenlijk wel gelukkig kunnen zijn. 

Almost Love is het schrijf- en regiedebuut van acteur Mike Doyle. De kijker ziet een klein stukje uit de levens van een groep hechte vrienden van circa dertig jaar oud en hun romantische zwakheden. De film geeft een luchtig en ingehouden beeld van kameraadschap. Het is een film over een homostel, maar het gaat niet om hun homoseksualiteit. In de kern is dit een film over emotionele intimiteit: de kijker krijgt een inkijkje in de alledaagse en soms moeilijke aspecten die een rol spelen als je langdurig van iemand houdt. Vijf jaar zijn de dertigers inmiddels samen, wat hun vrijgezelle vrienden verschrikkelijk lang vinden, maar ook inspirerend. Zij worstelen ieder voor zich met single zijn. Almost Love is het bewijs dat een “stille” film met een herkenbaar verhaal geen sensationele slaapkamerscènes nodig heeft om een publiek te raken. Sympathie voelen voor deze groep mensen gaat vanzelf. Uiteindelijk draait het om de vraag die alle kijkers raakt: hoe kunnen we gelukkig zijn?

In de hoofdrollen: Scott Evans, Michelle Buteau en Augustus Prew.  

Tár is dit jaar in de prijzen gevallen met o.a. drie BAFTA’s: voor ‘beste film’, ‘beste regisseur’ (Todd Field) en ‘beste actrice’ (Cate Blanchett). Tijdens de eerste minuut van deze film laat Blanchett zien wat een bijzondere actrice ze is. Haar personage, sterdirigent Lydia Tár, wacht om het podium op te gaan. Er is geen dialoog, alleen lichaamstaal. Ook zonder woorden laat Blanchett zien wat Tár denkt en voelt. Field schreef het scenario voor deze film, die zich afspeelt in de internationale wereld van de klassieke muziek, met Cate Blanchett in gedachten. Als eerste vrouwelijke dirigent van een beroemd orkest is Lydia Tàr gewend alles en iedereen naar haar hand te zetten. Ze is ijdel, egoïstisch en manipulatief. Ze is machtig en wil machtig zijn. En dat is wat haar in de problemen brengt, zowel als dirigent als en in haar privéleven. Aan het begin van de film lijkt ze een van de meest bewonderde en succesvolle vrouwen te zijn, maar het einde geeft een ander beeld te zien. Het wordt aan de kijker overgelaten om te bepalen of Lydia Tár een slachtoffer of een boosdoener is. Of misschien allebei. Dat maakt deze film boeiend.

Filmhuis Veenendaal vertoont films in Spectrum, Kees Stipplein 72, Veenendaal. Kijk voor toegangsbewijzen, lidmaatschap en meer informatie op www.filmhuisveenendaal.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie