Haute Couture: Esther en Jade
Haute Couture: Esther en Jade Bron: Filmdepot

Franse Haute Couture en De Schatten Van De Krim in Filmhuis Veenendaal.

30 april 2022 om 11:39 Lokaal Deel je nieuws

In het weekeinde van 7 en 8 mei biedt Filmhuis Veenendaal een opvallend contrast in het filmaanbod. Op zaterdag 7 mei wordt de Franse feelgood film Haute Couture om 20:00 uur gedraaid. Op zondagmiddag 8 mei om 14:30 uur is het de beurt aan de Nederlandse documentaire De Schatten Van De Krim. 

Haute Couture is een film in de traditie van Intouchables. Het thema is de ogenschijnlijke kansongelijkheid in de samenleving en de bijzondere gave van mensen om die te overwinnen. De 20-jarige Jade woont in Saint-Denis, een buitenwijk van Parijs. Ze heeft geen doel in haar leven en berooft op een dag Esther in de metro van haar handtas. Als ze de inhoud op zich laat inwerken, komt ze tot berouw. Esther is een coupeuse bij het modehuis Dior en ze werkt aan haar laatste collectie voor haar pensioen. Als Jade zich bij haar meldt om de tas terug te geven, ziet Esther in haar een potentiële stagiaire voor Dior. Er ontwikkelt zich een ‘vallen en opstaan-relatie’ tussen de oudere succesvolle Esther en de tegendraadse Jade. De chemie tussen beide actrices maakt deze 100 minuten durende film over de Franse modewereld meer dan de moeite waard. 

De Schatten Van De Krim is een zeer actuele documentaire van Nederlandse bodem. De huidige oorlog tussen Rusland en Oekraïne zet duidelijk neer dat de verhoudingen tussen beide landen al sinds 2014 op scherp staan. Toen Rusland de Krim annexeerde, was kort voordien een rondreizende tentoonstelling ‘De Krim-goud en geheimen van de Zwarte Zee’ gestart. Het Amsterdamse Allard Pierson Museum besloot om de kunstschatten voorlopig in het depot op te slaan. Zowel Moskou als Kiev claimen de rechtmatig eigenaar te zijn van alle kunst. Dat maakt Nederland ongewild tot een partij in deze diplomatieke strijd over de geschiedenis maar ook over de toekomst. Het juridische eigendom van de historische kunstvoorwerpen wordt daarom bevochten voor de Nederlandse rechter. Regisseur Oeke Hoogendijk geeft met deze documentaire een helder beeld van de gevolgen van de geopolitieke verhoudingen. 

Filmhuis Veenendaal vertoont beide films in Spectrum aan het Kees Stipplein 72 in Veenendaal. Voor kaarten en meer inzicht in het programma biedt www.filmhuisveenendaal uitgebreid informatie. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie