Scène uit de film
Scène uit de film Dutch Filmworks

De realiteit anders belicht in Filmhuis Veenendaal

28 maart 2024 om 23:58 Lokaal Deel je nieuws

Komend weekend heeft Filmhuis Veenendaal twee films geprogrammeerd. Op zaterdag 6 april is om 20.00 uur de Engelse film The Great Escaper te zien, waarin een 89-jarige veteraan de realiteit van zijn bestaan als bejaarde trotseert. Op zondag, om 14.30 uur, wordt de Nederlandse documentaire De Wereld van Carlijn vertoond, waarin de realiteit gestileerd en in detail in beeld gebracht wordt.

The Great Escape

The Great Escaper is een feelgood film, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De hoofdrollen zijn voor twee iconen uit de Britse filmwereld: Michael Caine (toen 89) en Glenda Jackson (toen 87, inmiddels overleden). In de zomer van 2014 ‘ontsnapt’ de hoogbejaarde Bernard Jordan uit het verzorgingshuis waar hij met zijn vrouw Irene woont. Hij wil zich nog één keer bij zijn collega-oorlogsveteranen voegen op het strand van Normandië, maar de kaartjes voor de 70e herdenking van D-Day zijn op. Het begin de film toont vooral het oud en opgeborgen, maar al snel wordt duidelijk dat Bernard en zijn vrouw niet kiezen voor wegkwijnen. Integendeel. Bernard oppert zijn ‘ontsnappingsplan’ en zijn vrouw geeft hem het zetje om de daad bij het woord te voegen. Enkele personeelsleden van het verzorgingshuis weten van het plan en dekken zijn vertrek, zodat Bernard genoeg tijd heeft om de ferry naar Frankrijk te halen. De film laat zien hoe het best om te gaan met oude mensen die niet geleefd willen worden, en ook hoe waardevol een 60-jarig huwelijk kan zijn. En hoe absurd oorlog is. Dit alles is niets nieuws, maar in deze film komt de boodschap toch op ontroerende wijze binnen bij de kijker.

De wereld van Carlijn 

De documentaire ‘De Wereld van Carlijn’ laat de kunstenaar Carlijn Kingma zien, die zichzelf cartograaf noemt. Die beroepsaanduiding is te bescheiden voor iemand die soms vergeleken wordt met Escher en Jeroen Bosch. Met een enorme verbeeldingskracht schept Carlijn zeer gedetailleerde satirische fantasiewerelden, die haar weergave zijn van de realiteit. In deze documentaire tekent ze streepje-voor-streepje het enorme panorama ‘Het Waterwerk van ons Geld’, dat de financiële wereld met al haar gebreken toont. In een propvolle prent laat Carlijn zien hoe onrechtvaardig geld als water door ons financiële systeem stroomt. In woorden is Carlijns indrukwekkende creatie moeilijk te vangen. De kijker moet het maakproces en het resultaat met eigen ogen gaan ervaren. In deze intieme documentaire laat filmmaker Ariane Greep een meester aan het werk zien, die kunst gebruikt om complexe en urgente zaken visueel te maken. Daarnaast toont Greep ontmoetingen met CEO’s en Carlijns ouders. En Carlijn krijgt ook nog een relatie.

Filmhuis Veenendaal vertoont films in Spectrum, Kees Stipplein 72, Veenendaal. Het Filmhuis is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Voor tickets en informatie zie www.filmhuisveenendaal.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie