Afbeelding
Pieter Vane

Expositie kunstschilder Marius van Dokkum geopend

17 september 2023 om 15:42 Kunst

VEENENDAAL In de centrale hal van de Cultuurfabriek in Veenendaal was afgelopen vrijdag de opening van de expositie in het Stadsmuseum Veenendaal van kunstschilder Marius van Dokkum.

Annemiek Schweinsberg heette de aanwezigen in de zaal, Marius van Dokkum en zijn vrouw welkom. Na een korte inleiding over de middag, gaf Annemiek het woord aan Theo van Hardeveld, bestuursvoorzitter museum. Theo gaf een chronologisch overzicht over het werk van het museum en blikte kort terug op de historie van Veenendaal. 

HUMORVOLLE TAFERELEN

Met een beamerpresentatie werden vervolgens enige werken van Marius van Dokkum besproken, waarbij het accent werd gelegd op de humorvolle taferelen op de schilderijen van Marius. Wethouder Martijn Beek gaf in een toespraak een letterlijke hommage aan de inzet van de medewerkers van het museum die er, wederom, in geslaagd zijn een zeer aantrekkelijke wisselexpositie in het Stadsmuseum te verkrijgen. 

Ook noemde Beek overige culturele verworvenheden in en om Veenendaal. Corien van der Meulen, directeur van het Stadsmuseum in Harderwijk en ook van het Marius van Dokkum museum, stelde zich aan de zaal voor en vertelde over haar werk in Harderwijk. ,,Komt u vooral naar Harderwijk en bezoek onze museum(s),” sloot van der Meulen haar toespraak af.

GLIMLACH VAN HERKENNING

Conservator Natalie Kriek liet een aantal bijzondere museumitems zien op het scherm en gaf hierbij tekst en uitleg. De muzikale noot tussendoor werd verzorgd door Yanick, leerling muziekschool de Muzen, op de piano.  Er waren daarna bloemen voor de genodigden, waarop de zaal werd uitgenodigd om samen met Marius naar de expositie ruimte te gaan. Daar knipte van Dokkum het lint door, waardoor de expositie werd geopend. In groepjes of alleen kon men de schilderijen bekijken, dit gebeurde vooral met een glimlach van herkenning op het gezicht bij de kijker bij het aanschouwen van de vaak ronduit koddige taferelen, opgetekend uit het dagelijks leven. Voor wie dat wilde, was er in de centrale hal wat te eten en te drinken.  

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie