Burgemeester Petra Doornenbal van Renswoude en wethouder van Cultuur Dylan Lochtenberg onthullen samen het 1ste beeld op het Fort aan de Buursteeg.
Burgemeester Petra Doornenbal van Renswoude en wethouder van Cultuur Dylan Lochtenberg onthullen samen het 1ste beeld op het Fort aan de Buursteeg. Dewi van Dreven

Landoog opent eerste beeldenroute op Fort aan de Buursteeg

18 mei 2022 om 11:00 Kunst

VEENENDAAL Stichting Landoog heeft de eerste beeldenroute op Fort aan de Buursteeg geopend. Dat gebeurde door het onthullen van het eerste beeld. Tot en met 16 oktober kunnen belangstellenden fietsend of wandelend van de route gebruik maken.

Kunstenaars Piet van Slooten en Biek van Galen spraken eind 2020 samen over een nieuwe beeldenroute in de natuur bij Fort aan de Buursteeg. Op dat moment was Joyce Willemse, oud stadsdichter en kunstenaar, voornemens richting Amerongen een beeldenroute te organiseren. Toen de twee kunstenaars haar vroegen mee te helpen een nieuwe stichting op te zetten, sloot ze zich enthousiast aan en richtten ze samen stichting Landoog op. 

De stichting heeft als doel thematische beeldenroutes in het landschap te maken. Na anderhalf jaar was zaterdag 14 mei de feestelijke opening van de eerste route. Op een zonovergoten Fort aan de Buursteeg, onder toeziend oog van de honderd genodigden, onthulden burgemeester Petra Doornenbal van Renswoude en wethouder van cultuur Dylan Lochtenberg het eerste beeld op het Fort. 

RAMPJAAR De route heeft het erfgoed thema: Rampjaar 1672, Verhaal verbeeld. Geen toevallig gekozen moment om dit erfgoed thema over het voetlicht te brengen, want dit jaar is uitgeroepen tot nationaal herdenkingsjaar van Het Rampjaar. Toen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden van vier kanten werd bedreigd. Voor Landoog een mooie uitdaging om vanuit dit landelijke thema door middel van 12 nieuwe kunstwerken het Rampjaar te herdenken en verbeelden.

Al wandelend of fietsend word je gedurende 9 kilometer langs de kunstwerken in de natuur gevoerd. Op een ludieke en ontspannen manier ontmoet je zo de verhalen achter het Rampjaar, vanuit een eigen visie van de betreffende kunstenaar. Soms met een link naar de huidige tijd.

GRATIS TOEGANKELIJK De beeldenroute is voor iedereen gratis toegankelijk en te bezoeken tot en met 16 oktober 2022. De routekaart is eveneens gratis en te verkrijgen bij Fort aan de Buursteeg, De Grebbelounge, Grebbelinie Bezoekerscentrum en de lokale VVV of bibliotheek. Bij terugkomst bij Fort aan de Buursteeg kun je op vertoon van de routekaart nog tien procent korting krijgen op een lunch bij De Grebbelounge en 1 euro korting ontvangen op de entree van Het Grebbeliniebezoekerscentrum. 

Verder zal er in drie weekenden dans en theater te zien zijn. In het eerste weekend van 28 en 29 mei is er een prachtige dansvoorstelling te zien zijn van TiNaNiNaNi bij Fort aan de Buursteeg. In het tweede weekend van 27 en 28 augustus is er locatietheater die start bij Fort aan de Buursteeg. Meer informatie op www.landoog.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie