Johannes Franciscus Christ, Gezicht op de Rijnpoort te Rhenen, circa 1838, olieverf op doek (op multiplex), 70 x 93 cm, rechtsonder gesigneerd (moeilijk leesbaar): J.F. Christ, Stadsmuseum Rhenen (langdurig bruikleen Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Rhenen).
Johannes Franciscus Christ, Gezicht op de Rijnpoort te Rhenen, circa 1838, olieverf op doek (op multiplex), 70 x 93 cm, rechtsonder gesigneerd (moeilijk leesbaar): J.F. Christ, Stadsmuseum Rhenen (langdurig bruikleen Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Rhenen). Stadsmuseum Rhenen

Tentoonstelling Het Raadsel van de Rijnpoort verlengd

9 september 2021 om 14:52 Kunst

RHENEN De tentoonstelling ‘Het Raadsel van de Rijnpoort. Een meesterstuk ontrafeld’ is verlengd tot en met 16 oktober 2021. In deze expositie in Stadsmuseum Rhenen draait alles om het schilderij Gezicht op de Rijnpoort te Rhenen uit circa 1838. Tal van raadsels en bijzondere verhalen kleven aan dit laatste portret van de middeleeuwse stadspoort. De Rijnpoort verdween onder de slopershamer in 1841. Op speelse wijze leren bezoekers van de expositie het Rhenen van toen én nu beter kennen.

De tentoonstelling vertelt hoe Rhenen er zo’n 200 jaar geleden uitzag en gaat in op de functie van de Rijnpoort. Publiek wordt meegenomen achter geheimzinnige muurtjes, zoekt mee naar de stadsgracht van ooit en komt zelfs te weten wiens wasgoed aan de lijn hangt, naast de Rijnpoort. Bij de expositie hoort een filmpje met in de hoofdrol Henk Deys - historisch Rhenen-kenner bij uitstek. Hij vertelt wat in de Rijnstraat herinnert aan de stadspoort. Een ander filmpje toont de restauratie van het bijzondere schilderij, gemaakt door Johannes Franciscus Christ (1790 - 1845).

De Rijnpoort was onderdeel van de middeleeuwse stadsomwalling. Die moest indringers buiten de deur houden. Pelgrims, vissers en reizigers maakten gebruik van deze zuidelijke poort, vlakbij de rivier. Vaak zijn de muren van Rhenen belaagd door soldaten, van de ridders van de Hertog van Gelre tot de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog. Hoe belangrijk ook ooit voor de defensie; de Rijnpoort werd - hevig beschadigd - afgebroken in de negentiende eeuw. 

Stadspoorten waren een geliefd thema bij kunstenaars – ook Rembrandt tekende de Rijnpoort te Rhenen. Naast het schilderij van Christ zijn in de expo tal van portretten van de Rijnpoort te zien, zoals een tekening van Daniël Kerkhoff (1813) en amateurkunstenaar Gijsbert Baars (1833), bovendien werk van Jan de Beijer (1748) en Hendrik Hoogers (1771). 

Meer informatie: www.stadsmuseumrhenen.nl, Markt 20, Rhenen. Open di t/m za: 10-16 uur. Museumkaart geldig.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie