Het lukt Pádraic niet om Colm met rust te laten. (The Banshees of Inisherin)
Het lukt Pádraic niet om Colm met rust te laten. (The Banshees of Inisherin) Copyright-2022-Searchlight-Pictures

Ierse en Franse komedie in Filmhuis Veenendaal

20 maart 2023 om 11:30 Film

VEENENDAAL De Ierse komedie ‘The Banshees of Inisherin’ draait op zaterdag 25 maart om 20.00 in Filmhuis Veenendaal. De film Trois Couleurs: Blanc, een Franse komedie, is op zondagmiddag 26 maart om 14.30 uur te zien.

THE BANSHEES OF INISHERIN

In The Banshees of Inisherin is het Ierse eilandje Inisherin het toneel waarop eilandbewoner Pádraic ogenschijnlijk een overzichtelijk en vredig bestaan leidt. Pádraic (Colin Farrell) woont daar samen met zijn zus Siobhán (Kerry Condon) en ezel Jenny. Hij bezoekt dagelijks de kroeg met zijn beste vriend Colm (Brendan Gleeson). Plotseling wil Colm hem niet meer zien of spreken. Met de uitspraak ‘Ik mag je gewoon niet meer’ moet Pádraic het doen. Als Pádraic bij zijn voormalige drankgenoot om uitleg blijft aandringen, blijkt Colm in een diepe crisis te verkeren. Het lukt Pádraic niet om Colm met rust te laten, zelfs niet wanneer zijn ex-vriend dreigt zich te verminken bij iedere volgende contactpoging. En dat terwijl Colm zich juist weer op zijn vioolspel wil concentreren.

Zo wordt The Banshees of Inisherin een aangrijpende film, kalm en droef tegelijk, wat in flinke mate te danken is aan het fantastische, ingetogen samenspel van Farrell en Gleeson. De Ierse film was de grote winnaar van de 80ste Golden Globes. De komedie was genomineerd voor acht beeldjes, maar haalde er drie binnen: beste komische film, hoofdrolspeler Colin Farrell als beste acteur en schrijver-regisseur Martin McDonagh in de categorie scenario.

TROIS COULEURS: BLANC

Trois Couleurs: Blanc is het tweede deel van Krzysztof Kieslowski’s trilogie, die is gebaseerd op de Franse begrippen vrijheid, gelijkheid en broederschap. De Poolse kapper Karol (Zbigniew Zamachowski) werkt in Parijs. Hij wordt na een half jaar huwelijk met de rijke Dominique (Julie Delpy) door haar gedumpt vanwege zijn impotentie. Als hij in de goot terechtkomt, staat zijn besluit vast: hij wil terug naar Polen. Dat heeft nog wat voeten in de aarde. Toch lukt het hem om terug te keren om in Polen een nieuw leven op te bouwen. Maar de streek van Dominique in Parijs is hij niet vergeten. Hij zint op wraak.

Trois Couleurs: Blanc wordt gezien als een zwarte komedie waarin de kleur wit domineert. De film wordt als beste van het drieluik gezien vanwege de psychologische diepgang.

KAARTJES

Filmhuis Veenendaal vertoont films in Spectrum, Kees Stipplein 72, Veenendaal. Kijk voor toegangsbewijzen, lidmaatschap en meer informatie op www.filmhuisveenendaal.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie