Afbeelding
Filmhuis Veenendaal

Senioren-feel-good-movie en Japanse eenvoud in Filmhuis Veenendaal

12 februari 2024 om 07:30 Film

VEENENDAAL Dit weekend zijn er twee filmvoorstellingen van Filmhuis Veenendaal in Spectrum: zaterdag 17 februari Neem me mee om 20.00 uur en op zondag 18 februari om 14.30 uur Perfect Days. Het Filmhuis is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden.

NEEM ME MEE (NL)

Een sterrencast - acteeradel volgens een recensent- met namen als Kees Hulst, Olga Zuiderhoek, Jeroen Krabbé, Geert de Jong, Renée Soutendijk en Helen Kamperveen neemt de kijkers mee op een vakantietrip. Met de regie in handen van gelauwerd regisseur Will Koopman (Oogappels) ontstaat een roadtrip met veel humor en mooie ontroerende en troostrijke momenten. 

De 70-plussers zijn allen origineel en spelen authentiek. De kwetsbare, soms aan een rolstoel gekluisterde Joep (Jeroen Krabbé) en zijn bevoogdende vrouw Nienke (Renée Soutendijk) zijn vastgedraaid in hun leven: je ziet het onmiddellijk aan de dwingende wijze waarop zij zich in hun eerste scène met zijn pilleninname bemoeit. Verder is er de ‘chronisch chagrijnige’ Florri (Helen Kamperveen). Zal ze ooit nog piano spelen? Mabel (Olga Zuiderhoek) mijmert in een nostalgische bui over haar oude minnaars. De eenzame kunstkenner Anton (Kees Hulst) vertelt over zijn bijbaantje als rondleider in een museum. 

De met afstand spannendste personage is muurbloem Susanne (Geert de Jong). De film is nauwelijks begonnen als wordt gesuggereerd dat ze haar notoir overspelige echtgenoot heeft vermoord. Reisleider Thijs (Minne Koole; dertiger!) denkt met zijn eenvoudige houtje-touwtje-vakantiebusreis makkelijk te scoren. Echter niet met het kritisch en ad-rem gezelschap dat nu in zijn bus zit! 

Achter een oppervlakkige eerste indruk schuilt een diepere werkelijkheid. Hierover gaat het in de film voornamelijk. Met levenslesjes, ook voor deze mondige 70-plussers. Dat zorgt voor enigszins voorspelbare ontknopingen maar vliegt met kundige regie nooit uit de bocht. Een mooie geschiedenis, fantastisch gespeeld met, inderdaad, een lach en een traan. De titelsong (aan het eind) wordt vertolkt door André van Duin.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Foto: Filmhuis Veenendaal

PERFECT DAYS (JAPAN)

Hirayama is volkomen tevreden met zijn eenvoudige leven als schoonmaker van openbare toiletten in Tokio. Naast zijn zeer gestructureerde dagelijkse routine geniet hij van zijn passie voor muziek, boeken en bomen die hij fotografeert. In zijn buurt met kleine cafés komen altijd dezelfde mensen. Hij rijdt naar zijn werk in zijn minivan, volgestopt met zijn schoonmaakspullen, terwijl The Rolling Stones, Patti Smith of Lou Reed uit de cassettespeler klinken. Enkele onverwachte ontmoetingen onthullen geleidelijk meer over zijn verleden. 

Perfect Days is een ontroerende en poëtische mijmering over het vinden van alledaagse schoonheid, zelfs in de openbare toiletten in Tokio. Regisseur Wim Wenders’ unieke mix van fictie en gewone gebeurtenissen toont het leven in al zijn verbluffende eenvoud.  Hirayama is vernoemd naar de hoofdpersoon uit Yasujiro Ozu’s laatste film, An Autumn Afternoon, een mooi eerbetoon aan de grote meester van de Japanse cinema en een van de favoriete regisseurs van Wenders. De alom geprezen Duitse regisseur presenteert hier een diepontroerende karakterstudie over het vinden van schoonheid in de alledaagse wereld om ons heen, gezien door de ogen van een schoonmaker van toiletten in TokioDe Japanse steracteur en hoofdrolspeler Kôji Yakusho was winnaar van de prijs voor Beste Acteur op het Filmfestival van Cannes in 2023.

Filmhuis Veenendaal vertoont films in Spectrum, Kees Stipplein 72. Reserveer tickets op www.filmhuisveenendaal.nl 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie