Afbeelding
Jan van den Brink

Met keuring Paasvee is Rhenen bijna uniek geworden

19 maart 2023 om 15:50 Evenementen

RHENEN Het kon weer na drie (corona)jaren: de Rhenense Paasveetentoonstelling, nu voor de 89ste keer gehouden. Deze werd zaterdag georganiseerd op een nieuwe locatie: bij de stal van Miltenburg op de Stokweg. Meer dan 450 bezoekers kwamen kijken, praten, en keuren. Er was veel vee aangevoerd en uit het gehele land.

Tijdens de keuring werden zowel slachtrijpe dieren, als dieren voor de fokkerij gekeurd. Hier kunnen veefokkers laten zien wat ze waard zijn. En collega-fokkers zijn natuurlijk de beste beoordelaars. Ook werd er veel gehandeld. 

ZELDZAMER Dit soort veetentoonstellingen en -keuringen waren tot voor enkele tientallen jaren vrij algemeen in Nederland (en verder in Europa), maar zijn inmiddels door allerlei ontwikkelingen steeds zeldzamer aan het worden. Rhenen is inmiddels bijna uniek in Nederland.

Vele tientallen koeien en stieren werden er aangevoerd. Jongvee, enkele maanden oud tot stieren van vier-zeven jaar oud. In totaal werd ongeveer negentig stuks vee aangevoerd, in een groot aantal verschillende keuringsklassen. Het betrof vooral Roodbont en Belgisch Witblauw slachtvee.

PRIJSUITREIKING Veenendaler Roelof Bisschop, Tweede Kamerlid voor de SGP, opende de bijeenkomst en mocht alle bekroonde dieren een lint omhangen. De Rhenense wethouder Bert Fintelman reikte aan het eind van de tentoonstelling de kampioensprijzen uit.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie