Tijdens Wonderland kun je ook in de lift zomaar wonderlijke figuren tegenkomen.
Tijdens Wonderland kun je ook in de lift zomaar wonderlijke figuren tegenkomen. Renée Egbring

Kunstfestival opent in verwondering

24 januari 2023 om 15:41 Evenementen

VEENENDAAL ,,Je valt in een konijnenhol en je hebt geen idee waar je terechtkomt…”. Dat is de omschrijving van ‘Wonderland’, het evenement waarmee op vrijdag 14 april het Kunstfestival wordt geopend. 

,,‘Wonderland’ is licht geïnspireerd op de sfeer van Alice in Wonderland”, vertellen organisatoren Nicky van Rossum en Sanne Heymann. Het wordt een ‘open’ feestelijke avond, waarbij publiek elke keer weer wordt verrast. Dit kan zijn door pop-up optredens, maar ook door activiteiten waar het publiek zelf aan mee kan doen. ,,Mensen worden aangespoord zich te laten verwonderen als ze naar ‘Wonderland’ komen. Het wordt festivalachtig, met verschillende plekken waar bijzondere dingen gebeuren. Ik lees nu weer het boek om in de sfeer te komen. Alice komt ook steeds op vreemde plekken, zij laat het allemaal maar op zich afkomen. Dat moet het publiek straks ook doen”, vertelt Sanne. 

THEATERWAGEN Als voorbeeld noemen ze een van de bijzondere ontmoetingsplekken: een theaterwagen op het Kees Stipplein: ,,Dit is een klein theatertje, met een beperkt aantal stoelen. Mensen kunnen daar dan in een heel intieme theatersetting genieten van optredens.”

Die optredens worden verzorgd door jonge makers en theaterprofessionals, met een link naar Veenendaal. ,,Daar hebben we specifiek naar gezocht”, knikt Nicky. Het gaat tijdens ‘Wonderland’ om podiumkunsten in de breedste zin van het woord: van theatergezelschappen tot dans, muziek en spoken word. ,,Het zijn veel nieuwe gezichten die we nog niet of maar heel weinig in Veenendaal hebben gezien.”

FESTIVALHART De meeste optredens en activiteiten vinden plaats op verschillende plekken in Spectrum. ,,De foyer is het festivalhart, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, waar je wat kunt drinken en van waar je naar de optredens gaat. Omdat alles dicht bij elkaar is, komen mensen elkaar ook steeds weer tegen. Het draait echt om die ontmoeting en verwondering bij ‘Wonderland’.”

De opening van ‘Wonderland’ en daarmee ook van het Kunstfestival zelf, wordt op vrijdag 14 april om 19.30 uur verricht door wethouder Dylan Lochtenberg. ,,Ook die opening zal spetterend zijn, helemaal passend in het thema.”

KUNSTFESTIVAL Als iedereen dan op vrijdag 14 april de verwondering heeft ervaren, in en rondom Spectrum, breidt het Kunstfestival op zaterdag 15 en zondag 16 april zich uit. Er zijn podia in Spectrum, de Cultuurfabriek en DownTown. En in Theater Lampegiet is zowel in de grote zaal als in de foyer van alles te beleven. Zaterdagavond en zondagmiddag swingt het ook in Skeutje Bij, The Circle en Robert’s Pub. Ook hier gaat het om podiumkunsten in de breedste zin van het woord: van bands tot een barokensemble, diverse dansgroepen, het Stadsdichtersgilde, solisten, duo’s en koren. 

Alle optredens van het Kunstfestival en ‘Wonderland’ zijn gratis te bezoeken. Het volledige programma is binnenkort te vinden op www.kunstfestivalveenendaal.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie