Bouwdorp Veenendaal zoals iedereen het kent: alom gezelligheid en lekker veel timmeren.
Bouwdorp Veenendaal zoals iedereen het kent: alom gezelligheid en lekker veel timmeren. Archieffoto 2019/Martin Brink

Bouwdorp Veenendaal start dit jaar met minder kinderen

· leestijd 3 minuten Evenementen

VEENENDAAL Het Bouwdorp editie 2022 staat er weer aan te komen. Van maandag 15 tot en met donderdag 18 augustus timmeren zevenhonderd kids in de leeftijd van zes tot en met twaalf jaar er lustig op los. Zoals elk jaar op de groenstrook langs de Groeneveldselaan. Wat is de laatste stand van zaken?

door Martin Brink

Voorzitter Sevda van Barneveld vertelt een en ander vanaf haar vakantieadres. Wanneer ze weer terug in Veenendaal is, zet ze samen met haar team de laatste puntjes op de spreekwoordelijke ‘i’. ,,We willen alles in grote lijnen voor de vakanties geregeld hebben.” Ze toont zich nu al dik tevreden en kijkt uit naar het timmerdorp dat dit jaar als thema ‘Tropisch Eiland’ heeft. De kids kunnen hiermee hun creativiteit de loop laten.

De laatste editie die groots kon worden gehouden, was die van 2019. Nu mag het na de coronajaren weer op volle sterkte. En daar kijkt iedereen naar uit. Niet in het minst voorzitter Sevda van Barneveld: ,,Net als vorig jaar hebben we de kaarten online in de voorverkoop gezet. Dat gebeurt steeds vanaf 1 juni. Ook nu dus. Binnen een kwartier waren alle kaarten weg!” Ze bestrijdt overigens dat de lijnen al iets eerder waren geopend.

Binnen een kwartier waren alle kaarten weg.

VEILIGHEIDSPLAN Als nieuwtje meldt ze dat er ongeveer honderd kinderen minder dan de vorige keer deelnemen. ,,Dat is ook om de veiligheid en we willen dat vrijwilligers per groepje de kinderen goed kunnen begeleiden.” Een groter aantal deelnemers hoeft voor haar ook niet, omdat je boven de duizend dan een Veiligheidsplan nodig hebt. Vrijwilligers blijven overigens zeer welkom. ,,Daar kun je niet genoeg van hebben om de begeleiding zo optimaal mogelijk te maken.” Zo is Bouwdorp professioneler geworden. Want terug naar de tijd dat er zelfs geen aparte sanitaire voorzieningen voor meisjes waren, daar verlangt niemand meer naar.

De plek waar het straks allemaal staat te gebeuren, het terrein aan de Groeneveldselaan, is al weken keurig met hekken afgeschermd. Geen onbevoegde komt er op of kan er zomaar ‘wild’ hout over de hekken werpen. Want dat is natuurlijk niet de bedoeling. Leden van het Security Team van het Bouwdorp nemen, net als het bouwteam, regelmatig een kijkje. 

Langs het hek, een smalle strook groen, laat op de dag dat de verslaggever langskomt, een echtpaar hun hond uit. Samen met de vrouw houdt een man de hond in vorm door hem een stok toe te werpen die hij weer moet terugbrengen. Het is Jacques Janssen, bekend van voorheen Versteeg Intersport in de Hoofdstraat. ,,Dat was lang geleden allemaal”, vertelt hij de verslaggever. ,,Ik ben nu 77 en de hond houdt mij fit.”

(Tekst gaat verder onder de foto.)


De ingang van het Bouwdorp 2022. Nu nog hebben de stapels hout de overhand, straks is het hier een en al bedrijvigheid. - Martin Brink

HOUT ,,Over twee weken toch?”, vraagt mevrouw Janssen, doelend op de flinke stapel hout. Inderdaad, in de laatste week van de schoolvakantie moet het hier weer gaan gebeuren. Sinds 1971 al, voor zover valt na te gaan, en steeds op dezelfde plek. Best bijzonder eigenlijk, maar wel met de nodige veranderingen.
Niet meer een eigen potje koken via brandbaar materiaal in een kuiltje op het middenpad en ook geen fikse vuurzee meer op de laatste dag wanneer de brandweer alle hutten bij elkaar veegt en gecontroleerd de hens er in steekt. En de kids langs de kant mogen kijken hoe hun hut in vlammen opgaat. Het hout in de fik steken. Dat lijkt geweldig maar dat is het zeker niet. Bouwdorp-voorzitter Sevda van Barneveld: ,,We hebben ooit wel eens met brandstichting te maken gehad. Dat was in 2018. Gelukkig kon snel nieuw hout worden aangeleverd.”

En over hout gesproken: is er genoeg? ,,Ja hoor, onze sponsors vullen regelmatig aan, zelfs tot vlak voor de start.” Ze benadrukt dat niet alles geschikt is. ,,We krijgen veel aanbiedingen, van particulieren bijvoorbeeld. Punt is dat onze sponsors er ook voor zorgdragen om alles duurzaam af te voeren.” En dan mag er zeker geen ‘vreemd’ hout tussen zitten. Die sponsors uit Veenendaal - Ton Donkelaar, Docomar en KUDO - regelen trouwens ook voor een constante houtaanvoer.

Je hoort de hele week: hè hè, eindelijk zonder ouders!

ZONDER OUDERS Sevda van Barneveld nam in 2020 de voorzittershamer over van Saskia van de Graaf. Zelf is ze al vanaf 2008 bij het Bouwdorp betrokken. Ze geniet er altijd van, ondanks dat ze toch het jaar rond met de organisatie bezig is. Dat de ouders tijdens de dagen niet welkom zijn, ziet ze als een groot voordeel. ,,Dat hebben we ooit gedaan omdat ouders zich te veel met de bouw van hutten gingen bemoeien. Dan zit er ook een element van rechtvaardigheid in als bouwsels worden beoordeeld. Je merkt ook dat de kinderen zonder ouders meer op elkaar zijn aangewezen. Ze ervaren dat ook als een vorm van vrijheid. Dan hoor je de hele week van: hé, hé, eindelijk zonder ouders!” Die zijn overigens wel welkom op donderdagavond. Dan mogen ze tussen zeven en half negen de hutten van hun kroost bewonderen.

LOCO-BURGEMEESTER Sinds burgemeester Ger Wiechers in 1982 aantrad is het gebruikelijk dat Veenendaals eerste burger op de laatste dag de hutten komt jureren. Om zo de winnaars van de Gouden, Zilveren en Bronzen Spijker te bepalen. Ook wordt de Kromme Spijker voor de grootste pechvogel bepaald. Sevda: ,,Dit jaar kan de burgemeester niet jureren. Dan is hij op vakantie. Het is de eerste keer dat een burgemeester niet aanwezig is. Daarom komt loco Engbert Stroobosscher samen met kinderburgemeester Avalon Jansen langs. Met onze hoofdsponsor Frank van Woerderden van KUDO bepalen zij de prijzen.”

Langs de houtstapel is een groenstrook, heel geschikt om de hond te trainen weet Jacques Janssen.
advertentie
advertentie
Afbeelding
Bakken en smullen op Burendag in de buurt- en dorpshuizen 13 uur geleden
Afbeelding
Stormschade aan de Paddestoelenlaan 15 uur geleden
Afbeelding
Plaza Cultura geopend door wethouder Dylan Lochtenberg 16 uur geleden
Afbeelding
Grebbeconcours voor paarden en pony’s op de Grebbeberg 18 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester Kats met Foodvalley naar Brussel 18 uur geleden
Afbeelding
Aanrijding tussen politieauto en personenauto Veenendaal 22 uur geleden
Afbeelding
Graciun verkoopt Straatnieuws in Veenendaal: ‘In Nederland ligt mijn toekomst’ 23 uur geleden