Dit jaar geen Hemelvaartscross op recreatiegebied
Kwintelooijen in Rhenen.
Dit jaar geen Hemelvaartscross op recreatiegebied Kwintelooijen in Rhenen.

‘De traditie van de Hemelvaartcross ter ziele? Mooi niet!’

29 maart 2024 om 10:45 Evenementen

RHENEN Nooit meer crossen op Hemelvaartsdag op Kwintelooijen? Wulf Baars, voorzitter van de Macro Rhenen wil er niet aan denken. ,,Deze traditie ter ziele? Mooi niet! Daar wil ook een grote groep van vrijwilligers niet van weten’’, aldus Baars.

door Henk Jansen

Het nieuws dat de cross dit jaar niet gehouden wordt op Hemelvaartsdag werd gisteren bekend. Geluidsoverlast, waar omwonenden rond recreatieterrein Kwintelooijen tijdens de motorcrosswedstrijden hinder van ondervinden, en het verstoren of onderbreken van het broedseizoen van vogels en van al wat leeft op genoemd terrein worden genoemd als de twee oorzaken.

LUSTELOOSHEID

Wulf Baars, de nog zittende voorzitter van de Macro (Motor- en Autoclub Rhenen en omstreken) club, is niet de persoon die de handdoek snel in de ring gooit. Baars toont zich als voorzitter vastberaden en strijdbaar. Toch laat hij weten dat er bij hem zo langzamerhand wel sprake is van enige lusteloosheid. Waar onder meer tal van milieuregels, een grote tas vol papieren bevattend, ook debet aan is. 

LANGE TRADITIE

,,Een traditie die destijds al op de Grebbeberg plaatsvond en vanaf ’95 op Kwintelooijen plaatsvindt kan niet meer gehouden worden. Een parcours goed voor een aantal Grand Prix met duizenden toeschouwers uit binnen- en buitenland. We hebben er met veel trouwe vrijwilligers, die nog steeds wekelijks in touw zijn, een mooie plek gerealiseerd op Kwintelooijen. Wat eerst een kale vlakte was is een schone plek geworden en wordt goed onderhouden. Zodat er na de crossevenementen blijvend goed gewandeld en gerecreëerd kan worden’’, zegt Baars. 

UNIEKE BLOEMENSOORT

,,Zelfs in de winterperiode zorgen we dat looppaden goed begaanbaar blijven. Er is zelfs rond het parcours een schijnbaar unieke bloemsoort gevonden. Een die op andere plekken in Nederland niet voorkomt. Wij hebben van omwonenden nooit een klacht over geluidsoverlast gekregen. Waar dit argument dan ook vandaan komt weten we niet. Ook zouden de crosswedstrijden slecht voor de natuur zijn tijdens het broedseizoen. Om deze twee redenen gaat het cross-evenement op Hemelvaartsdag 2024 niet door.’’

BOMEN PLANTEN

De Macro kan een gebrek aan oog voor de natuur op Kwintelooijen niet worden verweten, vertelt Baars. ,,Integendeel! We hebben daar zeker wel oog voor. Na een cross zorgen we ervoor dat alles opgeruimd wordt en bezoekers nadien optimaal van het recreatieterrein kunnen genieten. We hebben destijds op bepaalde ringen van het circuit 1500 kleine bomen geplant. Maar dit jaar, en zeer tot ons ongenoegen, dus geen Hemelvaartscross! We gaan ons sterk maken om deze cross in 2025 weer te organiseren. We gaan in gesprek met de Provincie Utrecht, dat zeer moeilijk doet en ons niet goed gezind blijkt. Dan hopen we ook op wat extra ruggensteun van de gemeente Rhenen richting de Provincie Utrecht. Met de nodige jaloezie kijken we naar de crossorganisatie in het Gelderse Oldebroek waar veel meer mogelijk is.’’ 

De cross op Hemelvaartsdag gaat dan dit jaar niet door, later dit jaar zijn er nog wel drie evenementen onder de vlag van de Macro, op 20 april, 13 juli en 19 oktober.

Henk Jansen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie