Afbeelding
SK via Pixabay

Sociologiestudenten trekken Veenendaalse wijken in voor onderzoek naar energietransitie

27 november 2023 om 10:42 Duurzaamheid

VEENENDAAL Voor de zesde keer zal volgende maand het project ‘Warme Wijken’ van start gaan in Veenendaal. Het initiatief is een samenwerking tussen Academie van de Stad, de Universiteit Utrecht en lokale gemeenten; naast Veenendaal ook Amersfoort en Baarn. Meer dan honderd Utrechtse studenten van de opleiding sociologie zullen wijkonderzoek gaan doen, met als doel inzicht krijgen in de betrokkenheid van bewoners bij de energietransitie.

Het wijkonderzoek vindt plaats op 14 en 21 december. Op deze dagen trekken de sociologiestudenten de Schepenbuurt en het koopcentrum in Veenendaal in. Hier zullen zij door middel van persoonlijke interviews met bewoners onderzoek doen. De studenten zullen hun inzichten vervolgens omvormen tot een passend beleidsadvies voor gemeenten, schrijft Academie van de Stad in een persbericht.

Het onderzoek focust op cruciale aspecten van betrokkenheid en identificeert beleidsinstrumenten vanuit een sociaal perspectief, gericht op het vergroten van draagvlak onder bewoners. ,,De technische aspecten van de energietransitie zijn bekend, maar het sociale aspect is even essentieel,” benadrukt Cato Gehrels, projectcoördinator bij Academie van de Stad. ,,Het zijn uiteindelijk de bewoners zelf die de verandering dragen en aansturen. Dit project richt zich op het begrijpen van hun visies, uitdagingen en behoeften, om zo effectieve beleidsinstrumenten te kunnen ontwikkelen die de betrokkenheid vergroten.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie