Afbeelding
Pixabay

Collectieve vergunning voor natuurvriendelijk isoleren in Rhenen

14 mei 2023 om 07:30 Duurzaamheid

RHENEN Er worden veel gebouwen geïsoleerd in Rhenen, zowel door de Rhenam als door particulieren. Wat veel mensen niet weten, is dat bij het isoleren van daken en spouwen vaak broedplaatsen of nestgelegenheden van beschermde dieren verloren gaan. 

Er nestelen veel beschermde dieren in en om onze woningen. Huismus, gierzwaluw en vleermuizen. Dit zijn niet alleen beschermde dieren, maar het zijn ook nuttige dieren omdat ze muggen, vliegen en andere insecten eten waardoor ze bijdragen aan een prettig leefklimaat om het huis. Om schade te voorkomen moet de huiseigenaar die ingrijpend wil isoleren, een natuurvergunning hiervoor aanvragen, als onderdeel van de omgevingsvergunning. Die moet de huiseigenaar aanvragen bij de provincie. 

COLLECTIEVE VERGUNNING

Veel mensen isoleren hun woning zonder dit te weten, en zonder aanpassingen in de isolerende maatregelen, waardoor er nestelgelegenheden verloren gaan. Ook zijn er inwoners die ervan afzien om hun woning te isoleren omdat het aanvragen van zo’n vergunning veel papierwerk kost. Om burgers tegemoet te komen en te helpen zorgen dat de isolatie ook op de juiste wijze gebeurt, gaat de gemeente Rhenen, samen met de provincie Utrecht, huizenbezitters die willen isoleren, helpen met het administratieve gedeelte en door een collectieve vergunning voor alle woonkernen van Rhenen te realiseren. 

Er komt een tienjarige gebiedsgerichte ontheffing voor de bebouwde kom. Dat zorgt ervoor dat er niet langer voor elk afzonderlijk project een ontheffing hoeft worden aangevraagd. De gemeente gaat in twee jaar een integraal soortenmanagementsplan (SMP) opstellen. Tijdens die periode komt er een voorlopige voorziening. De huizenbezitter die wil isoleren en denkt dat er beschermde soorten onder de dakpannen of in de spouw zitten, kan ook alvast kijken op de website van de provincie Utrecht, onder ‘Handreiking natuurvriendelijk isoleren’. Bij deze nieuwe benadering gaat de gemeente wel strenger handhaven.

Sander van Opstal
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie