Amit en Daniëlle met hun kookboek.
Amit en Daniëlle met hun kookboek. Arjan van den Berg

Amit en Daniëlle lanceren kookboek en geven kooklessen: ‘We willen het echte India laten zien’

26 augustus 2022 om 07:30 Duurzaamheid

VEENENDAAL Al op hun derde date serveert Amit Choudhary een heerlijk gerecht uit zijn thuisland aan Daniëlle. Die kennismaking met elkaar en de Indiase keuken beviel zo goed dat het stel nu samenwoont in Veenendaal en Indiase kooklessen geeft. Online, op locatie en bij hen thuis. Voor wie zelf wil weten wat het land aan culinaire lekkernijen te bieden heeft, is er nu het kookboek ‘De plantaardige Indiase keuken’, vol recepten uit het noorden van India, waar Amit is opgegroeid met de kookkunsten van zijn moeder en oma.

door Arjan van den Berg

Waar het c-virus veel ondernemingen de spreekwoordelijke das om heeft gedaan, was het voor Amit en Daniëlle juist het startpunt van hun onderneming dat met het ondersteunen van hun idealen en goede doelen letterlijk een eigen leven is gaan leiden: Jiven. Het Hindi woord betekent ‘leven’ en dat is precies wat ze met hun gezonde gerechten en het ondersteunen van lokale projecten willen doen. Met als ultieme doel: het opzetten van een bibliotheek.

Dit is voor zover wij weten het eerste volledig plantaardige Indiase kookboek in het Nederlands

Dankzij de online kooklessen die de twee gaven, kon iedereen meekijken in hun keuken, maar de twee zagen de anderen natuurlijk niet. Dus gemakkelijk in je pyjama of huispak kokerellen. Ervaring was en is niet nodig. Indiase gerechten staan er soms om bekend dat ze moeilijk te maken zijn, maar de naam van de workshops ‘Hey Groentje’ zegt al genoeg: iedereen is welkom, keukenprins(es) of niet. 

VOLLEDIG PLANTAARDIG ,,In het kookboek staan makkelijke recepten, maar ook waar je zeker 1,5 tot 2 uur voor in de keuken staat. We wilden recepten waarvan de ingrediënten makkelijk te verkrijgen zijn. Veel Indiase kookboeken hebben ingrediënten die je alleen in de Randstad kunt kopen. Dit is voor zover wij weten het eerste volledig plantaardige Indiase kookboek in het Nederlands. Veel mensen zijn in India vegetarisch. Ze gebruiken wel melk. In India gebruiken ze veel kruiden. We hebben er ruim 30 in huis, maar er zijn er wel meer dan honderd”, legt Amit uit.

Daniëlle vult aan: ,,Sommige recepten hebben we iets veranderd. In naanbrood zit bijvoorbeeld yoghurt. Wij gebruiken sojayoghurt.”


Tofu tikka masala. Kijk voor het recept onderaan dit artikel. - Hey Groentje

IETS TERUGDOEN Om het boek helemaal tot zijn recht te laten komen, hebben ze samen met Amits moeder en oma de gerechten klaargemaakt en ter plaatse gefotografeerd. Daniëlle verzorgde de foto’s en de opmaak. Het stel heeft duidelijk een groen hart voor de plantaardige keuken, maar ook een kloppend hart voor India. ,,We willen graag iets terugdoen voor het land dat ons zulke lekkere gerechten heeft gegeven”, begint Daniëlle. 

Amit vult aan: ,,Ik kom uit een boerenfamilie. Het is normaal als je meehelpt. Mijn vader was de eerste uit het dorp die studeerde en hij moest hard leren om een beurs te krijgen. Mijn oma heeft nooit leren lezen en schrijven. Veel kinderen zwerven op straat en gaan niet naar school. Tijdens onze reizen naar India kijken we wat mensen nodig hebben. Zo hebben we boeken over persoonlijke ontwikkeling gegeven aan een weeshuis voor oudere meisjes. Tijdens Diwali, een feest waarbij rijkere mensen elkaar cadeaus geven, hebben we fruit uitgedeeld op straat.”

We willen graag iets terugdoen voor het land dat ons zulke lekkere gerechten heeft gegeven

,,Ze zijn heel dankbaar”, vertelt Daniëlle. ,,Arme mensen voelen zich soms alleen en buitengesloten. Het is geen langetermijnoplossing, maar aandacht geven is ook heel fijn.”

HET ECHTE INDIA Van de winst die ze met hun workshops en de verkoop van het boek maken, gaat 20 procent naar het goede doel. Dat zijn nu nog kleinere projecten, maar een bibliotheek is het streefdoel, net als het -liefst eigenhandig- opzetten van een dierenasiel. ,,We willen ook nog eens een reis organiseren om mensen de goede kant van India te laten zien. Reizen gaan vaak naar de grote steden, maar wij willen het echte India laten zien.”

Wie daarvan letterlijk alvast een voorproefje wil krijgen, kan het kookboek bestellen op www.heygroentje.nl. Daar delen Amit en Daniëlle ook alvast een paar recepten en vertellen ze over hun leven en hun ervaringen met het veelkleurige en veelzijdige India. De eerste workshop is op 28 augustus. Kun je niet wachten tot die datum, dan geven ze hieronder alvast een recept.

Tofu tikka masala
4 Personen – 50 minuten + 1 uur marinade

Dit recept wordt bereid door de gemarineerde en gebakken tofu te combineren met een romige tomatensaus. Ondanks dat er geen boter wordt gebruikt, is het toch romig door het gebruik van cashewnoten. Geniet van de heerlijke tofu die gewoon in je mond smelt, samen met naan, chapati en/of gewoon rijst.

Ingrediënten

Voor de marinade:
500 gram tofu
350 gram sojayoghurt
1 tl kurkuma
1 tl garam masala
1 tl chilipoeder
1 tl gember- knoflookpasta

Voor de curry:
2 middelgrote rode uien
6 middelgrote tomaten
1 el zonnebloemolie
2 tl komijnzaad
1,5 el gember- knoflookpasta
2 handen cashewnoten
1,5 tl garam masala
1 tl paprikapoeder
1 tl chilipoeder
1 tl suiker
2 tl zout
2 el sojayoghurt
500 ml water

Extra:
Hand verse koriander
Sojacrème

Beschrijving
Snijd de tofu in blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm. Meng deze samen met 350 gram sojayoghurt, 1 tl kurkuma, 1 tl garam masala, 1 tl chilipoeder en 1 tl gember-knoflookpasta in een kom. Zet voor minimaal 1 uur in de koelkast. Laat ook alvast een 2 handjes cashewnoten weken in warm water.
Na 1 uur kun je de gemarineerde tofu over een bakplaat verdelen en voor 30 minuten in de oven bakken op 180 graden. Ondertussen kun je de uien en tomaten in grove stukken snijden.
Verwarm vervolgens 1 el zonnebloemolie in een wokpan. Voeg daarna 2 tl komijnzaad, 1,5 el gember-knoflookpasta en de gesneden uien toe. Roer voor 2 minuten goed door, en voeg dan de geweekte cashewnoten toe (zonder het water) en de tomaten. Na 30 seconden kun je de volgende kruiden toevoegen: 1,5 tl garam masala, 1 tl paprikapoeder, 1 tl chilipoeder, 1 tl suiker en 2 tl zout. Bak tot de tomaten zacht zijn geworden. Voeg 2 el sojayoghurt (gebruik eventueel een restje van de marinade) toe, roer door en zet vervolgens het vuur uit.
Laat het eventueel een beetje afkoelen en mix de inhoud vervolgens glad in een blender. Giet de inhoud van de blender terug in de pan, samen met 500 ml water. Roer door en voeg dan de tofu toe. Verwarm ongeveer 5 minuten op laag vuur met een deksel op de pan.
Voeg eventueel nog wat verse koriander en sojacrème toe, en serveer.

Tip: Heb je geen oven?
Bak de tofu dan goudbruin in een koekenpan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie