Rob van Buuren is de Afvalcoach voor de gemeente Rhenen.
Rob van Buuren is de Afvalcoach voor de gemeente Rhenen. Jan van den Brink

Ron van Buuren is afvalcoach in Rhenen: ‘Leven zonder zwerfafval is utopie’

26 mei 2022 om 11:53 Duurzaamheid

RHENEN ,,Rhenenaren moeten hun afval beter gaan scheiden en ook met restafval moet beter worden omgegaan. Dat kan niet vaak genoeg worden herhaald.’’ Dat zegt Rob van Buuren (47), die op 1 maart bij de gemeente Rhenen in dienst trad als afvalcoach. De van origine Twentenaar, geboren en getogen in Borne, en nu in Zevenaar woonachtig, krijgt van de gemeente Rhenen 16 uur per week om het restafval niet alleen in goede banen te leiden maar ook te reduceren.

door Henk Jansen

,,Sinds 2020 is het beleid van de gemeente Rhenen erop gericht meer aandacht te geven aan het zwerfafval. Dat dient drastisch gereduceerd te worden. We moeten echter wel realistisch blijven, want een leven zonder zwerfafval is een utopie’’, aldus Van Buuren. 

REGELS Rob van Buuren deed als voormalig medewerker bij afvalwerking- en recyclingbedrijf Suez veel ervaring op. ,,Het milieubewust zijn. En belangrijk: mensen moeten zich aan de regels houden. Hun verantwoordelijkheid nemen om goed om te gaan met afval en restafval. Kinderen dat ook op een zo vroeg mogelijke leeftijd leren.”

,,Maar hoe moet je goed afval en restafval te scheiden? De discussie duurt voort in deze. Restafval zal altijd blijven. Het is immers niet altijd eenvoudig om minder restafval over te houden. In de gemeente Rhenen scheiden we ons afval. Dat doen we goed, maar het kan nog beter. Ik moet wel bekennen dat er een aantal wijken in Rhenen is die echt meer en blijvende aandacht verdienen. Restafval van afval scheiden is in alle opzichten beter voor het milieu. De grondstoffen die van het restafval komen, zijn weer te hergebruiken.’’

ZAAP De taak van afvalcoach Rob Buuren is mensen verantwoordelijk maken. Ze bewust te maken en het geven van advies over hun afval en restafval. ,,Tips aanreiken op scholen bijvoorbeeld. Op de Rhenense scholen hebben we een convenant getekend. Voorlichting is ook een taak. Op een speelse en educatieve manier de kinderen bewust maken. Naast de jaarlijkse landelijke Opschoondag in de eigen gemeente meer van die dagen houden. Je kunt immers niet vroeg beginnen om jongeren milieubewust te maken.”

,,Sparren met betrokkenen is ook belangrijk, zoals bijvoorbeeld met ‘ZAAP’ (Zwerf Afval Adoptie Plan) in Rhenen. Dit zijn inwoners van Rhenen, Elst en Achterberg die zwerfafval opruimen in straten en buurten. Deze vrijwilligers zijn van groot belang als het gaat om het opruimen van zwerfafval. Ik heb respect voor deze groep van mensen.”

Rob van Buuren zegt verder. ,,Een keer per maand heb ik overleg met deze groep. Ik zou wel wat meer overleg willen. En wat meer aandacht aan andere zaken geven, maar ik moet het doen in 16 uur, wat eigenlijk te weinig is om echt stappen te maken. Want er zijn nog veel stappen te maken. Het zou natuurlijk mooi zijn als we in 2030 het zwerfval tot 75 procent gereduceerd hebben.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie