Veerpont weer in de vaart
Veerpont weer in de vaart Jan van den Brink

De veerpont tussen Rhenen en Lienden gaat weer varen

21 april 2023 om 19:00 Activiteiten

RHENEN Het was een goede dag voor de recreanten en toeristen van Rhenen, Kesteren, Lienden en Buuren. Maar ook voor toeristen en bezoekers die van verderaf komen natuurlijk. De langverwachte veerpont komt weer in de vaart. De gloednieuwe veerpont werd gedoopt door mevrouw M. Bettink-Pierik, wethouder in Buren, in gezelschap van een grote groep belangstellenden en in gezelschap van de toekomstige bemanning van de veerpont. 

Met een goede fles champagne (Moet en Chandon) en een flinke zwaai tegen de stalen plecht werd de veerpont gedoopt en kreeg de naam ‘Limeslijn’. Deze naam is zo gekozen omdat de oude grens van het Romeinse rijk (de ‘limes’, die tweeduizend jaar geleden langs de zuidoever van de Rijn gelegen was) door deze veerpont straks vele dagen per dag gekruist zal worden.

ZONNE-ENERGIE

Het bijzondere aan de nieuwe veerpont is dat hij geheel door zonne-energie aangedreven wordt. Het gaat dus snel met de energietransitie in Nederland. De vorige veerpont, de RheLie, dateerde uit 1952 en was bepaald niet duurzaam te noemen. Wat ook bijzonder is dat de nieuwe veerpont gevaren wordt door een ploeg enthousiaste en zeer opgewekte vrijwilligers die allemaal de goede opleidingen (t/m Marifoon) hebben genoten.

OPENBARE AFVAART

De veerpont Limeslijn zal aanstaande donderdag, 27 april haar eerste openbare afvaart hebben. Het is de bedoeling dat de veerpont in de zomermaanden (vanaf 17 juni-juli-augustus-t/m 10 september) dagelijks vaart tussen 10.00 en 17.40 uur. In de periode hiervoor en hierna geldt een speciale dienstregeling. Het is aan te raden om de website van de exploitant, uitrwaarde.nl, te bekijken voor de precieze data en uren. Men wordt verzocht contactloos te betalen. De kosten zijn 1,25 euro voor een voetganger, 1,75 euro voor een fietser per overtocht. Er is ruimte voor 12 passagiers, en men mag een fiets meenemen. 

RONDWANDELING

Voorspelbaar is dat het op mooie zondagen tot dringen bij het pontje zal komen. Ook al omdat hierdoor een mooie rondwandeling (Rhenen-veerpont-Lienden-Opheusden-Rijnbrug-Rhenen) tot de mogelijkheden gaat behoren. Maar een fietstocht andersom- oversteken met de Limeslijn, naar het westen, en dan via het veer bij Amerongen weer terug naar Elst en Rhenen- kan natuurlijk ook.

Na afloop van de doop en van de vaart met de genodigden was er gelegenheid voor de bemanning en voor de genodigden om samen vooruit te kijken naar de toeristische ontwikkelingen in en om Rhenen en langs de Rijn.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Sander van Opstal
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie