Afbeelding
Gemeente Veenendaal

Miljoenen voor bereikbaarheid van nieuwbouw in Veenendaal

22 november 2022 om 08:36 Nieuwbouw

VEENENDAAL Het bouwen van huizen vraagt een forse investering. Niet alleen van bouwgrond, materialen en arbeid, maar ook de inrichting van de wegen. Voetgangers, fietsers, het openbaar vervoer en het autoverkeer moeten hun weg kunnen vinden van en naar de nieuw geplande woningen. Voor deze investeringen heeft Veenendaal miljoenen toegezegd gekregen.

Tussen het rijk, Foodvalley en de gemeente zijn afgelopen tijd verschillende afspraken gemaakt. Zoals de verstedelijkingsafspraken, waarbij een toezegging is gedaan dat deze regio locaties zoekt voor nieuwe woningen. ,,Het tweede deel betreft een toezegging van het rijk, deels vanuit het mobiliteitsfonds, van meer dan 100 miljoen voor de versterking van de bereikbaarheid van de regio Foodvalley. De grootschalige gebiedsontwikkeling Spoorzone Veenendaal centrum is één van de vier locaties waar met het rijk principe afspraken over zijn gemaakt. Dit gebied loopt van de locatie ‘t Goeie Spoor tot aan het Ambacht en de overgangszone Ambacht”, meldt het college.

AANPASSEN Deze financiële toezegging door het rijk sluit aan bij de verstedelijkingsstrategie Arnhem-Nijmegen, Foodvalley. Hierin staan de vier bouwstenen leefomgeving, economie, mobiliteit en wonen centraal. Met de gemaakte afspraken willen rijk, Foodvalley en Veenendaal langjarig samenwerken. De bijdragen van het rijk zijn in Veenendaal onder meer voor de verbetering van de fietsroutes van en naar de stations Veenendaal de Klomp en Veenendaal Centrum. Bij de laatste komt er tevens geld voor de uitbreiding van de fietsenstallingen en een betere voetgangersoversteek over het spoor. Bij het Ambacht wil Veenendaal het geld gebruiken voor de autobereikbaarheid met onder andere een aanpassing van de kruising Groeneveldselaan met de Industrielaan.

De bijdragen van het rijk zijn onder meer voor de verbetering van de fietsroutes van en naar de stations 

FOCUS ,,Dit pakket aan maatregelen zal het komende halfjaar nader worden uitgewerkt. Hierbij kan het mogelijk zijn dat er nog wijzigingen worden doorgevoerd. In totaal worden de kosten voor deze maatregelen geraamd op 29 miljoen euro. Het rijk is bereid 50 procent hiervan te financieren. Voorwaarde is dat in de spoorzone tot 2030 circa 1900 woningen worden gebouwd. De overige woningen mogen ook na 2030 gebouwd worden. Dit past binnen de vastgestelde plannen en visies voor dit gebied. Wel vraagt deze gebiedsontwikkeling extra focus de komende jaren om zowel de maatregelen als ook de woningbouw tijdig te kunnen realiseren.” 

WONINGBOUW De gemeente gaat uit van zo’n 110 woningen langs ‘t Goeie Spoor, 700 in het Stationskwartier, waarvan er al 450 zijn gebouwd en 90 in het Pionierskwartier. De herontwikkeling van Het Ambacht kan tot 1800 woningen opleveren en daarnaast zijn er nog eens 170 bij zowel de Ritmeester als Lindewijck gepland. Bij de herontwikkeling van het brandweerterrein komen er zo’n 150 woningen bij het het voormalige BelCompany pand denkt de gemeente aan maximaal 100. Het aantal woningen in Engelenburg is op dit moment nog onbekend en niet meegenomen in het totaal aan extra woningen die de komende jaren erbij zullen komen.

De gemeente gaat uit van zo’n 110 woningen langs ‘t Goeie Spoor, 700 in het Stationskwartier

COFINANCIEREN Voor de bereikbaarheid heeft Veenendaal voor de zomer ook 1,44 miljoen euro toegezegd gekregen aan rijksbijdrage voor de ontsluiting van Groenpoort op de Rondweg-Oost. En er ligt nog steeds een toezegging van 40 miljoen euro voor de verbreding van de Rijnbrug. Dit zal ook van invloed zijn op het verkeer over Veenendaal, maar in deze totale financiering is het wachten nog op provincie Gelderland. Ook Veenendaal moet zelf nog het geld voor verschillende projecten regelen. Het rijk heeft veel geld gereserveerd in het mobiliteitsfonds, onder de voorwaarde dat de gemeente zelf ook de helft betaald. Burgemeester en wethouders verwachten de afspraken voor komende zomer te kunnen vastleggen.

BUS Voor 2023 staan verschillende afrondende overleggen gepland, waarbij Veenendaal kijkt of zij andere partijen in de regio enkele projecten kan laten meefinancieren. Voor de gebiedsgelden is zeker een half jaar langer nodig, omdat het rijk dit heeft uitgesteld. Wel is er zicht op een verbetering van de busverbinding Ede-Veenendaal. ,,Naast de maatregelen voor de drie andere gebieden in de regio, Barneveld Noord, Kernhem Noord en Ede Zuidoost, komt één netwerkverbinding ook in aanmerking voor cofinanciering vanuit het rijk. Dit gaat om infrastructurele maatregelen om de busverbinding tussen Ede en Veenendaal te optimaliseren”, besluit het college. 

De exacte aanpak krijgt het komende half jaar zijn uitwerking.

Door Peter Kuijpers