Afbeelding
Pixabay

Druk op aanpassing CAO IW4

21 november 2022 om 11:07 Politiek

VEENENDAAL Het CDA, ProVeenendaal en SP willen van het college graag weten waarom de raad een brief kreeg van de OR van IW4. De mensen die in de sociale werkvoorziening werken hebben grote moeite rond te komen en onder andere de gemeenteraad ontving, zoals Reinhart van der Borg (CDA) het stelt, een noodkreet.

door Peter Kuijpers

Hij benoemde dat er zelfs sprake zou zijn dat mensen die bij IW4 werken zich ziek melden, omdat zij de reiskosten niet kunnen betalen. Tevens vindt hij het jammer dat deze medewerkers die ook werken naast mensen die bij de gemeente in dienst zijn, geen eenmalige extra vergoeding van 750 euro hebben gekregen. Van der Borg wilde weten hoe Veenendaal kijkt naar onder andere de vervoersproblematiek en of zij bij het VNG de CAO eerder open zou willen breken voor een structurele oplossing bij deze doelgroep. Hier sloot Jan Breur (SP) zich bij aan. ,,Daar heeft de hele doelgroep iets aan.” Hij was ook geschrokken van de brief en ziet wel een waardevol effect van schuldhulpmaatjes en budgetadvies, maar denkt dat dit beperkt is.

VERBAZING Dario Castiglione van ProVeenendaal had het verder verbaasd dat de raad een brief kreeg van de OR. Hij wilde weten waarom dit op deze manier tot hem was gekomen. Hierin kon wethouder Engbert Stroobosscher delen in de verbazing. De directie van IW4 had aangegeven dat de ondernemingsraad zijn eigen beslissingen maakt. Bij doorvragen zou dit gekomen zijn door een brief aan alle sociale werkplaatsen door de vakbond, waarop de OR de gemeente deze noodkreet had gestuurd. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dit vaker te doen. De wethouder wil bij het VNG druk zetten snel naar de CAO te kijken. Wanneer er extra financiële middelen zijn zal de gemeente dit aan deze groep verstrekken.

REISKOSTEN Veenendaal heeft inmiddels, tevens met deze doelgroep in gedachten, de grens om in aanmerking te komen voor de energietoeslag verhoogd naar 150 procent van het wettelijk minimumloon. En zij heeft medegedeeld dat landelijk het minimumloon omhoog gaat en de inkomstenbelasting omlaag. Verder verwacht de wethouder dat een deel van de mensen extra zorg- en huurtoeslag zal ontvangen. Wie dan nog door het ijs dreigt te zakken krijgt op locatie informatie van bijvoorbeeld schuldhulpmaatjes en het budgetloket. Ondanks doorvragen van het CDA kan Stroobosscher nog niets zeggen over de reiskosten. Naast dat veel mensen lopend, op de fiets of met het openbaar vervoer komen, reist een deel met het kostbare doelgroepenvervoer. Veenendaal is nog aan het onderzoeken of zij dit op een andere voordeliger manier kan oplossen.