Afbeelding
Theo van Leur

Bouwgrond bij brandweerkazerne brengt minder op

20 november 2022 om 13:38 Politiek

VEENENDAAL De gemeenteraad is zeer te spreken over hoe de nieuwe brandweerkazerne eruit komt te zien, tot aan de ruimte voor vogels en vleermuizen. Wel waren er verschillende vragen over de samenwerking met Veenvesters en de sociale huurwoningen in dit project. Enkele overkopen kost meer, waardoor het project de gemeente 1,635 miljoen minder oplevert dan verwacht.

door Peter Kuijpers

Woonstichting Veenvesters had schriftelijk gereageerd op de plannen voor de nieuwe brandweerkazerne en woningen. De gemeente heeft in haar stukken opgenomen dat zij minder opbrengsten verwacht uit de verkoop van de grond, omdat het gevraagde grondbod van de woonstichting ‘substantieel hoger is dan wat de gemeente heeft vastgelegd’. Veenvesters stelt dat zij ‘als toegelaten instelling gehouden is bij verkoop van onze woningen ten minste 90% van de marktwaarde te vragen.’ Tevens hadden de raadsleden vragen over het aantal sociale huurwoningen. De woonstichting geeft aan dat zij in het aanbod naar de marktpartijen had gevraagd om toevoeging van zestien tot achttien sociale huurwoningen.

SOCIALE WONINGBOUW De politieke partijen hadden allemaal vraagtekens bij deze bestaande zes huizen. ,,Het betreft zes brandweerwoningen die ooit voor een paar duizend gulden van de gemeente naar de woningbouwstichting zijn gegaan. Ze zijn al lang afgeschreven en niet meer te verduurzamen. En daar dan de hoofdprijs voor vragen, terwijl het maar de vraag is of dat zo moet. We hadden ook nieuwe kunnen terugplaatsen’’, laat burgemeester Gert-Jan Kats weten. Het blijft een verschil van mening, maar Bouwbedrijf Kreeft wil dit met Veenvesters verder oppakken. Over de sociale woningen laat Kats weten dat in het het complete Pionierskwartier al 39 procent was voorzien in sociale huurwoningen. Niet ieder project heeft hier ruimte voor, maar toch zijn er een aantal bijgekomen. ,,Waarmee we op 41 procent sociale woningbouw uitkomen.’’

SLANGENTOREN David Geurtsen (SGP) wilde daarnaast weten of Veenendaal de wens heeft voor een beroepsbrandweer. Hierop laat de burgemeester weten dat de hoeveelheid uitrukken toenemen en dat door taakdifferentiatie in de toekomst mogelijk wel een beroepsbrandweer kan komen in Veenendaal. Dit nieuwe gebouw is daar relatief eenvoudig op aan te passen. De VVD vindt dit volgens Henk Vernout een plan om je vingers bij af te likken. Zij hopen dat de extra nieuwe woningen de verhuisketen op gang brengt, waarmee andere woningen vrijkomen. Voor Tilmann van de Loo (SP) ligt de prijs van 275.000 euro voor een sociale koopwoning dan nog wel wat hoog. De huidige slangentoren had zij graag als middelpunt in het nieuwe project gezien, maar de burgemeester geeft aan blij te zijn met de extra sociale woningen en ontwerp van de slagentoren voor vleermuizen.

GROEN Robin Palma van D66 ziet graag meer gebruik van bijvoorbeeld verticaal groen, maar tot nu toe zijn het verbeeldingen. Het plan heeft ook in de binnentuin veel groen. En voor het aanrijden van de brandweer is tevens op vragen van Iris van de Laar (ProVeenendaal) al rekening gehouden dat de kazerne vanuit verschillende richtingen goed te bereiken is. Met de uitleg waarom het bod aan de gemeente voor de bouwgrond nu 1,635 miljoen euro lager ligt, is het besluit om verder te gaan met dit plan voor de meeste partijen een hamerstuk. De gemeente trekt bijna 12 miljoen uit voor de nieuwe brandweerkazerne. Nu Veenendaal waarschijnlijk maar vier ton overhoudt aan de grondverkoop, willen CDA, D66 en de SP toch nadenken voor de raadsvergadering of zij tevens met deze plannen kunnen instemmen.