Tiny houses

9 mei 2022 om 18:57

p 1

,,Tiny houses behoeven in de regel grotere kavels. Men wil leven in harmonie met de natuur, zelf gewassen verbouwen en indien mogelijk wil men zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn. Locaties waar dit in Veenendaal gerealiseerd zou kunnen worden zijn te vinden in het buitengebied.” 


Het college heeft het buitengebied echter al ingevuld met een andere belangrijke functie. ,,Het fungeert als groene buffer om de stad, en de inwoners van Veenendaal gebruiken deze als uitloopgebied waarin wordt gerecreëerd en gesport. Veel van onze buitengebieden zijn door onszelf, maar ook door provinciale regelgeving beschermd tegen bouwen.”


Het college geeft verder aan dat bouwen niet geheel onmogelijk is gemaakt, maar dat dit meer inspanning vergt. Naast een aanpassing in het bestemmingsplan is het kopen van bouwrechten nodig. ,,Hoewel een tiny house opzichzelfstaand goedkoper is dan een huur- of koopwoning, zit de uitdaging in de grond die nodig is om bij een tiny house voldoende levensruimte te bieden. Deze gemeentelijke gronden zijn schaars”, laten burgemeester en wethouder weten. Zij vragen tevens of tiny houses dan de meest juiste invulling zijn. Een paar tiny houses op een groot stuk gemeentegrond vergeleken met het bouwen van meerdere andere soort woningen.


De gemeenteraad krijgt verder te horen dat Veenendaal in de afgelopen twee jaar vijf concrete vragen heeft gehad voor een locatie om een eigen tiny house te plaatsen. ,,Deze locaties, in gemeentelijk eigendom, zijn er niet in Veenendaal. Mocht blijken dat er een initiatiefnemer is die een stuk grond kan bemachtigen en deze wil daar een tiny house bouwen, dan kan hier natuurlijk altijd een conceptaanvraag voor ingediend worden. Dan wordt gekeken welke mogelijkheden er voor dit initiatief zijn.” 


Het college concludeert dat er een zeer beperkte vraag naar tiny houses is en dat Veenendaal zelf geen locatie heeft deze te realiseren. Zij blijft wel openstaan voor particuliere verzoeken.