Ad Schoeman met de nagemaakte band van de Elfstedentocht.
Ad Schoeman met de nagemaakte band van de Elfstedentocht. Familie Schoeman

[VEENENDAAL] Docent lichamelijke opvoeding Ad Schoeman (57) is al van jongs af aan gek van de schaatssport. ,,Zodra er ijs ligt, moet ik erop”, vertelt de 57-jarige geboren en getogen Veenendaler.

3 januari 2022 om 14:46


Schoeman is al jaren lid van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden. Als in januari bekend wordt dat de Elfstedentocht verreden gaat worden, hoort hij echter maar niks. ,,Dat vond ik vreemd, dus ik ben gaan bellen. Wat bleek? Door de verhuisperikelen waar we midden in zaten had ik dat jaar mijn contributie niet betaald en stond ik op een zwarte lijst.” Schoeman heeft er flink de pest in en zoekt naar mogelijkheden om tóch te mogen starten. De tijd begint te dringen en eigenlijk wil hij het opgeven als de telefoon gaat. ,,Mijn oom had mijn verhaal gehoord”, vertelt Schoeman. ,,Hij raadde me aan gewoon naar Friesland af te reizen. Dat gaf mij eigenlijk het laatste zetje om het erop te wagen. Ik ben eigenlijk de braafste man van Nederland en doe nooit iets wat niet mag, maar die Elfstedentocht moest ik gewoon meemaken.” 

Op 3 januari ziet Schoeman met zijn vrouw op Studio Sport een interview met een van de wedstrijdrijders. ,,Het viel ons op dat die man een oranje band om zijn arm droeg. Toen hebben mijn vrouw en ik die band zo goed mogelijk nagemaakt. Ik moet zeggen dat het goed gelukt is. Die band heb ik nog steeds.”

Zonder startbewijs reist Schoeman met twee anderen toch naar Leeuwarden. ,,Tot onze verbazing konden we zo doorrijden naar de start. Op weg naar de startplaats ontdekten we een gat tussen twee hekken. Daar zijn we doorheen geglipt. We trokken onze schaatsen aan en gingen het ijs op. Illegaal ja. We hoorden wel iemand nog iets roepen, maar we waren al onderweg.”

Na 99 kilometer schaatsen gaat de Elfstedentocht door de stad Bolsward. ,,Op dat punt was ik helemaal kapot. Ik had last van kramp in mijn liezen. Daarmee kun je niet schaatsen”, vertelt Schoeman. ,,Maar ik had ook honger en dorst.” Na een pauze voelt hij zich stukken beter. In het kielzog van een ouder echtpaar rijdt Schoeman van stadje naar stadje. Rond half twaalf 's avonds gaat hij over de finish. ,,Ik heb uiteraard geen officieel kruisje, dat vind ik wel jammer.”

w Lees het hele artikel op RegiosportVeenendaal.nl