Afbeelding
Foto: Martin Brink

Veenendaal ging voorbij aan eigen regels bij plaatsing vlaggenmast

11 oktober 2021 om 07:05 Politiek

VEENENDAAL De gemeente Veenendaal heeft een vlaggenmast op het gemeentehuis geplaatst die in strijd was met de eigen regels. Het zou gaan om een vergissing. Dat blijkt uit handhaving van de afgelopen jaren. De fractie van Lokaal Veenendaal stelde onlangs vragen over vergunningen voor onder meer vlaggenmasten.

Mag je zonder vergunning een vlaggenmast plaatsen of spandoek ophangen? Dat wilde Lokaal Veenendaal graag weten van het college. Deze heeft aangegeven dat één vlaggenmast per erf vergunningsvrij is met een maximale hoogte van zes meter. Via het omgevingsloket is het mogelijk te controleren of er op een locatie andere regels gelden.

VERGUNNING Een omgevingsvergunning kan namelijk nodig zijn volgens de Welstandsnota 2017. Hoeveel vlaggenmasten en spandoeken er in Veenendaal hangen is voor de gemeente dus niet precies op te sommen. Wel kon zij de partij een opsomming geven van verleende vergunningen over de afgelopen tien jaar, waar het niet om reclamevergunningen of gevelwijzigingen ging. Tevens controleert Veenendaal op verzoek en zelf of aangetroffen spandoeken en vlaggenmasten voldoen aan de regels. Mocht dit niet zo zijn is in driekwart van de gevallen een gesprek met de overtreder voldoende om niet tot een handhavingsprocedure te komen.

HANDHAVING De afgelopen vijf jaar heeft Veenendaal acht maal een procedure gestart op zowel bedrijventerreinen als langs straten. Ook voor Raadhuisplein 1 is destijds handhaving gestart. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat op het gemeentehuis een vlaggenmast was geplaatst. Hier was verwarring ontstaan bij de afdeling die hier verantwoordelijk voor was. Zij had zich niet gerealiseerd dat dit vergunningsplichtig is, in tegenstelling tot een vlaggenmast op de grond. De gemeente is volledig transparant en ook deze vergissing is dus opgenomen in de lijst waar Lokaal Veenendaal om had gevraagd.