Schulden kunnen van grote invloed zijn op het sociale leven van iemand.
Schulden kunnen van grote invloed zijn op het sociale leven van iemand. Archief | pixabay

Rhenen voert schuldsanering in

28 december 2021 om 15:19 Maatschappelijk

RHENEN Tot nu toe kende de gemeente Rhenen alleen het ‘instrument’ van schuldbemiddeling. Dat systeem kent een aantal nadelen. Nu komt daar schuldsanering voor in de plaats. Wethouder Jolanda de Heer voert dit nu voor Rhenen in omdat dit, in tegenstelling tot het oude systeem, meer zekerheid geeft aan de betreffende gezinnen en vooral omdat het deze gezinnen met problematische schulden uitzicht geeft op een einde van de schuldenlast.

door Sander van Opstal

Een voordeel voor de gemeente is dat het schuldsaneringssysteem leidt tot lagere kosten voor de gemeente. Bij een schuldbemiddeling wordt de aflossing maandelijks gereserveerd en jaarlijks uitbetaald aan de schuldeisers. De schuldhulpverlener doet een betalingsvoorstel aan schuldeisers tegen finale kwijting. Echter, in dit systeem wordt de maximale aflossingscapaciteit van de schuldenaar eenmaal per jaar opnieuw berekend. Het bedrag dat aan schuldeisers betaald moet worden kan daardoor hoger of lager worden, de schuldenaar weet dus niet goed waar hij/zij aan toe is. Het is bekend dat dit gevoelens van machteloosheid en uitzichtloosheid kan oproepen.

DUIDELIJKHEID Bij een schuldsaneringssysteem, zoals nu ingevoerd wordt in Rhenen, verstrekt een kredietbank een saneringskrediet ter hoogte van de maximale aflossing in 36 maanden. Uit dit saneringskrediet wordt ineens uitgekeerd aan de schuldeisers. De schuldeisers moeten het dossier daarna sluiten. Voor de cliënt geeft dit rust; ze hebben nog maar met één schuldeiser te maken, namelijk de kredietbank. De schuld die overblijft is afgestemd op hun draagkracht. De maandbedragen veranderen niet meer en na 36-maandelijkse termijnen is het klaar. 

Maar ook voor de schuldeisers is er duidelijkheid. Met de invoering van het systeem van schuldsanering wil wethouder De Heer bereiken dat inwoners met problematische schulden sneller en efficiënter geholpen worden met hun schuldenproblematiek. Door een integrale afhandeling van de schulden wordt de doorlooptijd van een afhandeling versneld. Cliënten hoeven daardoor minder lang te wachten. Het betekent dat er meer ruimte is om de cliënt begeleiding te bieden.

SAMENWERKING Met schuldsanering heeft buurgemeente Veenendaal goede ervaringen. Rhenen heeft een samenwerkingsovereenkomst met Veenendaal voor de uitvoering van een aantal maatregelen in het sociale domein. Ook schuldsanering zal nu door Veenendaal uitgevoerd worden. Door deze collectieve afhandeling wordt het aantal administratieve handelingen verminderd.

Wethouder De Heer licht toe: ,,Als gemeente sta je borg voor deze saneringskredieten. Dat gaat via de bijzondere bijstand. Bij de invoering van dit systeem draagt de gemeente het risico in geval het krediet niet wordt terugbetaald. Het gaat in Rhenen om een beperkt aantal personen/gezinnen. De gemeente heeft regelmatig contact met hen. Daarom kunnen de risico’s goed ingeschat worden. Deze worden beheersbaar geacht.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie