Afbeelding
Adriaan Hosang

Gemeente Rhenen betaalt bijdrage aan Bezoekerscentrum De Grebbelinie

29 december 2021 om 06:36 Historie

RHENEN De gemeente Rhenen ondersteunt het Bezoekerscentrum de Grebbelinie in Renswoude met 1600 euro. Dat is besloten omdat Rhenen één van de belangrijke plekken is van de Grebbelinie, de plek ook waar in mei 1940 hard is gevochten. 

door Sander van Opstal

Eén van de betalende gebruikers van een deel van de gebouwen (gebiedscoöperatie Ogen) heeft het huurcontract beëindigd. Ter overbrugging van de hierdoor wegvallende inkomsten hebben enkele gemeenten die een toeristisch en recreatief belang hebben bij behoud en ontwikkeling van de Grebbelinie, waaronder Rhenen, besloten via een verdeelsleutel een financiële bijdrage te leveren. Rhenen draagt eenmalig 1600 euro bij. Andere gemeenten als Veenendaal en Renswoude leveren een grotere bijdrage. 

Rhenen wordt op verschillende manieren genoemd in de tentoonstellingen in het bezoekerscentrum en bij de rondleidingen. Toeristen en recreanten kunnen door een bezoek aan het bezoekerscentrum enthousiast zijn gemaakt voor een (vervolg)bezoek aan Rhenen, in het bijzonder aan het Stadsmuseum en aan de Grebbeberg.

BEELDBEPALEND De Grebbelinie is gelegen in het oostelijk deel van de provincie Utrecht en loopt vanaf de Grebbeberg langs Veenendaal en Amersfoort tot aan het IJsselmeer. Door middel van inundatie moest een eventuele vijand worden tegengehouden. De Rhenense Grebbeberg met het ereveld en met omliggende verdedigingswerken is een beeldbepalend en zeer markant element in de Grebbelinie. Vanaf 2008 is er door de provincie Utrecht aan herstel en landschappelijke inpassing van onderdelen van de Grebbelinie gewerkt. In 2011 is de gehele Grebbelinie aangewezen tot Rijksmonument. In het bezoekerscentrum Grebbelinie wordt het verhaal verteld van deze linie, die eeuwenlang een rol heeft gespeeld in de landsverdediging.

TWEE DELEN Het gebied van het fort bestaat uit twee delen: een deel dat aan de noordzijde, en een deel dat aan de zuidzijde van de spoorlijn ligt. Het noordelijk van de spoorlijn gelegen deel, waar een camping was gevestigd, is een aantal jaren geleden aangekocht door de provincie Utrecht. Door het intensieve recreatieve gebruik van het terrein waren veel historische elementen verdwenen. In overleg met de betrokken partijen is besloten het noordelijk gedeelte terug te brengen naar de oorspronkelijke situatie. 

Het zuidelijk deel is in 1980 en in 2017 hersteld door Staatsbosbeheer. Onder andere de bunker en de kazemat zijn weer goed zichtbaar gemaakt en er is een wandelpad aangelegd. Ook is de spoorwegovergang vervangen door een tunnelonderdoorgang. Hierdoor is een veilige verbinding ontstaan tussen het noordelijk en het zuidelijk deel. In samenhang met het nieuwe bezoekerscentrum, de aangelegde wandelpaden, de herstelde historische elementen en de te volgen rondleidingen met een gids komt het verdedigingswerk weer helemaal tot leven.

Het bezoekerscentrum draait voor zijn activiteiten op het werk van talloze vrijwilligers, en financieel op de bijdragen van de betalende bezoekers.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie