Burgemeester Hans van der Pas: ,,Als gemeente weten we nu veel beter waar we rekening mee moeten houden om verspreiding van corona te voorkomen."
Burgemeester Hans van der Pas: ,,Als gemeente weten we nu veel beter waar we rekening mee moeten houden om verspreiding van corona te voorkomen." Jan van den Brink

‘Rhenen is een heel sociale gemeenschap’

6 januari 2022 om 07:07 Mensen

RHENEN Samen met Rhenens burgemeester Hans van der Pas blikken we terug op 2021. Hij zegt: ,,Het was niet gemakkelijk. Corona heeft veel van mensen gevraagd. Maar we hebben bijgeleerd. Inwoners, ondernemers, zorginstellingen, scholen, ziekenhuizen, de GGD’s, iedereen. Als gemeente weten we nu beter waar we rekening mee moeten houden om verspreiding te voorkomen.”

door Sander van Opstal

Burgemeester Van der Pas blikt terug: ,,Eigenlijk was het jaar 2020 veel moeilijker dan 2021, want we wisten niet wat zo’n virus precies met je gezondheid doet en we wisten als samenleving en als gemeente ook niet hoe je met een pandemie om moet gaan. Maar het beeld is ook over 2021 niet opgewekt: er zijn heel veel mensen geraakt door de ziekte en ook door de maatregelen. Er zijn, als gevolg van corona, overlijdens geweest, wat natuurlijk triest is. Bijna iedereen wordt zwaar belast; gezondheidswerkers en leraren bijvoorbeeld. Jongeren voelen zich in een cruciale levensfase beperkt in hun doen en laten, ouderen vereenzamen. En vooral van ondernemers wordt buitengewoon veel gevraagd, iets waar we nauwkeurig op letten. We hebben daarom ook met de ondernemers intensief contact.”

Vaccineren is van het allergrootste belang, dat kan ik niet genoeg benadrukken

SINT IN ELST ,,We hebben als gemeente Rhenen een ambtelijke corona-adviesgroep opgezet, waarin vragen van inwoners, organisaties en ondernemers besproken worden en advies wordt gegeven. We hebben, in goed overleg met betrokkenen, steeds gekeken naar: wat kan er wel binnen de beperkingen, mits op veilige wijze? De Sint is in Elst in een prachtige auto het hele dorp rondgereden.”

,,Ook in Rhenen heeft de Sint in een mooie optocht door de stad gereden, alleen begeleid door zijn Pieten. Helaas kon ik Sinterklaas niet welkom heten bij de haven. Dat zou geleid hebben tot te grote aantallen ouders en kinderen die te dicht bij elkaar zouden staan. Andere activiteiten, waarbij er geen goede toegangscontrole mogelijk was zodat de veiligheid van de mensen niet gegarandeerd kon worden, bijvoorbeeld de Rijnweek en de Trekkertrek in Achterberg, konden helaas niet doorgaan.”

JEUGD ,,Wat de burgemeester van Breda, Paul Depla, benoemt als ‘moedeloosheid onder de jeugd’, zien wij ook. Voor de jeugd is het echt lastig, deze coronatijd, dat beseffen wij als gemeente maar al te goed. De jeugd heeft die sociale contacten nog veel harder nodig dan wij, omdat ze in een levensfase zijn waarin je opgroeit, waarin je in contact met anderen je gedachten en opvattingen gaat vormen en je leert om een mening te geven. Daarom was de coronapauze, die er afgelopen zomer was, met minder besmettingen en geen beperkende maatregelen, vooral voor de jongeren een enorme opluchting.”

Voor de jeugd is het echt lastig, deze coronatijd, dat beseffen wij als gemeente maar al te goed

,,Voor sommige mensen was het moeilijk om te gaan met de beperkingen van corona en een enkeling is blijven hangen in een gevoel van ‘mijn vrijheid wordt ingeperkt’. Maar sociale verharding zien we in Rhenen gelukkig niet. Als iedereen zich nog beter aan de basisregels houdt, zit daar nog vrij gemakkelijk te behalen ‘winst’. Dan dalen de besmettingscijfers en komt er weer meer ruimte voor verenigingsactiviteiten, voor sport, veilig winkelbezoek, ruimte om elkaar veilig te ontmoeten zonder risico elkaar te besmetten. Het zijn de bekende regels: in de winkels een mondkapje op, regelmatig handen wassen, afstand houden, thuis werken, weinig bezoek, ventileren. En vaccineren, dat is ook van het allergrootste belang, dat kan ik niet genoeg benadrukken.”

INVLOED KERKEN Van der Pas is lovend over Rhenen waarin hij een sociale en initiatiefrijke gemeenschap vindt. Hij zegt: ,,Rhenen is een heel sociale gemeenschap, dat is iets wat iedereen opvalt. In Rhenen zijn er vele honderden vrijwilligers en mantelzorgers iedere dag, iedere week, het hele jaar door actief. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan de schuldhulp-maatjes en jobhulp-maatjes. Bij alle politieke partijen en maatschappelijke groepen is veel oog voor sociale kant.”

Van der Pas denkt dat dit ook te maken heeft met de invloed van de kerken in Rhenen. ,,Als gemeente hebben we via het sociaal team de mensen in beeld die een extra steuntje nodig hebben. En Rhenen is juist zo klein dat dat ook kan: via het sociaal team kunnen we mensen bellen met de vraag: ‘Hoe gaat het?’ En als we de indruk hebben dat dat nodig is dan bellen we gewoon de week erop nog een keer.”

Kennelijk hebben de Rhenenaren initiatief genoeg om niet stil te gaan zitten of om thuis te gaan zitten wachten

In het sociale domein blijkt ook nog eens dat de Rhenenaren niet gauw bij de pakken neer gaan zitten: het aantal werklozen en ook het aantal mensen dat afhankelijk is van de bijstand, is in Rhenen fors lager dan het landelijk gemiddelde. Kennelijk hebben de Rhenenaren initiatief genoeg om niet stil te gaan zitten of om thuis te gaan zitten wachten.”

GEMEENTERAAD Eén van de taken van de burgemeester is het voorzitterschap van de gemeenteraad. Vanuit die functie is Hans van der Pas trots op ‘zijn’ raadsleden. ,,Voor het werk van een raadslid mag je veel respect hebben. Het is een omvangrijke en intensieve taak, die iedere week weer veel uren en vele avonden vraagt. Ook de verantwoordelijkheid weegt zwaar: het gaat voortdurend om zaken die ingrijpend zijn, die er voor de inwoners en voor de ondernemers ‘toe doen’, variërend van een bestemmingsplan, tot veel omvangrijkere en complexe zaken, zoals de Toekomstvisie voor Rhenen of de Regionale Energie Strategie. Dat zijn allemaal ingrijpende dingen waar een raadslid veelvuldig op aangesproken kan en zal worden. En de meeste raadsleden doen het raadslidmaatschap erbij, naast vaak een drukke werkkring en naast alle drukte van een gezinsleven. Topsport dus, tot in de late uurtjes.”

Veel van de ambities zijn, ondanks corona, toch gerealiseerd. Daar mogen we trots op zijn

’T GASTLAND ,,Als je terugkijkt kan je toch ook constateren dat, ondanks dat corona erg ingegrepen heeft in het maatschappelijk leven, er toch ontzettend veel van de ambities uit het Bestuursprogramma (het uitvoeringsprogramma dat B&W opgesteld heeft op basis van het coalitieakkoord, en waarin de concrete ambities voor de periode 2018-2022 opgeschreven staan, SvO), gerealiseerd is. Daar mogen we trots op zijn. Het multifunctioneel centrum ‘t Gastland bijvoorbeeld. Dat is een moeilijke afweging geweest, alleen al omdat de jaarlijkse kosten straks jaar €700.00 bedragen om dat multifunctioneel centrum met zwembad en sporthal te laten draaien. Na heel stevige en scherpe beraadslagingen is er een raadsbreed besluit genomen dat het nieuwe Gastland er zal komen. Dat is zo’n voorbeeld van doorgaan met ingrijpende plannen waarmee de toekomst van Rhenen mede vormgegeven wordt. De raad heeft zich in dit dossier ambitieus getoond en is niet vanwege corona stilgevallen. Zoiets geldt ook voor de besluitvorming voor het Gezondheidscentrum dat straks aan de Nieuwe Veenendaalseweg gaat komen. Er is hard doorgewerkt.”

BOODSCHAP Burgervader Van der Pas heeft uiteraard ook een nieuwjaarsboodschap voor de inwoners van Rhenen: ,,Ik wens alle Rhenenaren een heel gelukkig, sociaal en gezond 2022. Blijf elkaar zoveel mogelijk opzoeken en ondersteunen, maar wel binnen de coronaregels!”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie