Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Pixabay

Veenendaalse financiën over vorig jaar op orde

12 juni 2022 om 10:30 Politiek

VEENENDAAL De gemeente heeft haar rekeningen over vorig jaar opnieuw netjes afgerond. Dit meldt het college aan de raad, die bij de jaarstukken een goedkeurende controleverklaring van de accountant toont. Veenendaal heeft een prettige en constructieve samenwerking gehad.

De accountant heeft zijn bevindingen met de portefeuillehouder financiën en de directeur bedrijfsvoering besproken, zoals de controleverklaring van zorginstellingen. Verschillende van deze zorgtrajecten lopen tegenwoordig via de gemeente. ,,Kleine zorgaanbieders zijn niet verplicht een accountantsverklaring te geven. Grotere partijen moeten dit zelf al verzorgen voor hun eigen organisatie en deze kunnen wij delen met onze accountant. Voor de kleine zorgaanbieders zijn we daarom aan het kijken hoe we het beste kunnen checken of wat zij aan zorg leveren ook klopt. We hebben nu inzicht in wat we hier als gemeente voor nodig hebben en trekken samen met onze accountant op om dit goed te controleren’’, legt wethouder Marco Verloop uit.

AANBESTEDING ‘Bij de controle van 2021 zijn de aanbestedingen van leveranciers waaraan over de periode 2017-2020 meer dan 214.000 euro is geleverd, onderzocht op het juist toepassen van de Europese aanbestedingsregels. Hieruit zijn tien leveranciers naar voren gekomen, waarbij de aanbesteding niet conform de Europese aanbestedingsregels is verricht,’ schrijft het college. ,,Voor een deel van de projecten is dit destijds niet helemaal volgens de regels gebeurt. Dit hebben we inmiddels verholpen, echter zijn er een aantal projecten die meerdere jaren doorlopen. Deze ijlen nog een beetje na. Daarom moet de accountant dit nog wel in het verslag meenemen’’, duidt de wethouder. De uitgaven van ingekochte goederen en diensten zijn rechtmatig en juist tot stand gekomen.

AANGESCHERPT De accountant heeft geadviseerd een inkoopdossier vast te leggen om te toetsen of deze aanbestedingsprocedure noodzakelijk is. Veenendaal heeft vorig jaar al de nodige verbeterstappen in gang gezet en de inkoopprocedure dit voorjaar nog verder aangescherpt om de kans op onrechtmatigheden verder te verkleinen. ‘De financiële positie van onze gemeente is bij het vaststellen van de jaarrekening gezond. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de aanwezigheid van voldoende weerstandsvermogen en solvabiliteit. Wij danken de accountant voor zijn adviezen. Wij zullen er ons voordeel mee doen en daarmee de kwaliteit van het proces en de inhoud van onze financiële verantwoording verhogen’, besluit het college in haar reactie aan de raad over het jaarrekeningtraject.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie