Delio en Dani Serreli in het restaurant in Ede
Delio en Dani Serreli in het restaurant in Ede @tedxmedia

Sole d’Italia : ‘Voor goede kwaliteit komen gasten steeds weer terug’

17 juni 2022 om 16:00 Zakelijk

EDE Het Italiaans restaurant Sole d’Italia bestaat veertig jaar. Vader Delio runt de vestiging in Wageningen terwijl zoon Dani in Ede alles doet om zijn gasten een gezellig avondje uit te bezorgen met lekker eten in een gemoedelijke sfeer.

door Diana Kervel

Het goede Italiaanse leven bestaat uit familie, vrienden en gezamenlijk lekker eten. Alle ingrediënten voor ‘la dolce vita’ zijn in overvloed aanwezig bij restaurant Sole d’Italia in zowel de vestiging in Ede als Wageningen.

De familie Serreli staat aan het roer van het restaurant Sole d’Italia. Volgens eigenaar Dani is het belangrijk om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen maar wel op basis van de ouderwetse kwaliteit. Tijdens de coronapandemie moesten de restaurants fysiek dicht. ,,We zijn toen niet bij de pakken neer gaan zitten maar hebben een haal- en bezorgservice op touw gezet. Dit jaar bestaan we veertig jaar en hebben een gevestigde naam. Die status en daarnaast de ‘gunfactor’ is ons geluk geweest in ongelukkige (corona)tijden.” 

In Wageningen blijft de haal- en bezorgservice, in Ede richt men zich volledig op de gasten aan de tafels in het restaurant. Dani: ,,Een vol restaurant geeft ons zuurstof om te ademen.”

HISTORIE Vader Delio Serreli is eind 1977 vanuit Italië verhuisd naar Ede. Eerst ging hij in de leer bij een dorpsgenoot uit Italië. Die man was getrouwd was met de zus van zijn aanstaande vrouw. Dani: ,,Bij de sollicitatie wist hij nog niet dat hij mijn moeder zou tegenkomen.”  Sole d’Italia is in 1982 gestart aan de Verlengde Maanderweg in Ede door Delio Serreli. Na enkele jaren is de leiding naar zijn broers Gianni en Salvatore overgegaan. Met de terugkeer van Salvatore naar Italië is deze jongere broer uit de zaak gestapt. Oudste broer Gianni nam het initiatief om neef Dani bij het Edese restaurant te halen, dat inmiddels aan de Molenstraat is gevestigd. Dani: ,,Zo is voor mij het balletje gaan rollen. Op zijn 68e heeft oom Gianni zijn werkzaamheden afgebouwd en heeft hij mijn vader Delio weer teruggehaald naar het restaurant. Het voelde alsof de cirkel rond was.”

AVONDJE UIT In 2019 heeft Sole d’Italia een vestiging geopend aan de Kapelstraat in Wageningen. ,,Mijn vader runt daar het restaurant. We spreken elkaar dagelijks en komen veel bij elkaar over de vloer. Het gaat om twee restaurants op twee locaties, we runnen het als één zaak. Zolang de familie Serreli aan het roer staat, blijft dit ook zo. Familie maakt ons bedrijf sterk.” Kwaliteit staat hoog in het vaandel bij het familiebedrijf. Samen met de gemoedelijke huiskamersfeer is dit een vertrouwd recept waarvoor gasten steeds weer de weg naar het restaurant weten te vinden. ,,Eten bij Sole d’Italia is meer dan een goede maaltijd, wij bieden onze gasten een gezellig avondje uit.”

SFEER Niet alleen de bloedbanden zijn belangrijk bij het Italiaanse restaurant, ook het personeel wordt opgenomen in de familie. ,,Wanneer je velen uren op een dag met elkaar werkt, dan bouw je een band op. Je werkt nauw samen om de beste kwaliteit op tafel te zetten. De goede onderlinge sfeer is duidelijk en wordt gewaardeerd door onze klanten.”

KWALITEIT OP 1 Voor Dani was het altijd duidelijk dat hij in zijn vaders voetsporen zou treden. ,,Binnen een familiebedrijf is het vertrouwen in elkaar een groot voordeel.” Het motto van Sole d’Italia is dat je nooit aan kwaliteit moet inleveren. Werkend met vaste en hoogwaardige leveranciers zorgt voor een wederzijds gevoel van loyaliteit. De gasten zijn aan een zekere mate van kwaliteit gewend geraakt en ,,die blijven we bieden, daar doen we ons uiterste best voor. Sterker nog, met minder nemen we geen genoegen.” De familie komt uit Sardinië en van dit Italiaanse eiland staan ook specialiteiten op de menukaart. ,,Ik raad iedereen aan om de Sardijnse worst eens te komen proeven. Het is ambachtelijk gemaakt en komt terug in diverse gerechten. Vraag er eens naar bij het bestellen. Smaakvolle kwaliteit uit Sardinië.”

ZOMERTIJD De naam van het restaurant is goed gekozen. Iedereen heeft een gevoel bij de Italiaanse zon of het nu gaat om verlangen naar de zomervakantie of hang naar nostalgie en vervlogen tijden. ,,Voor ons restaurant is de zon weer gaan schijnen. We laten daar graag de inwoners van Ede en Wageningen van mee genieten en zich te laven aan een lekkere maaltijd.”

Dit artikel is onderdeel van de special ‘Familiebedrijven in beeld’ die op woensdag 15 juni bij deze krant verscheen.

Binnen kijken bij Sole d'Italia
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie