Gemeentehuis Veenendaal. Foto uit archief.
Gemeentehuis Veenendaal. Foto uit archief. Martin Brink

‘Gemeente Veenendaal heeft onderzoek rechtmatig uitgevoerd’

9 juni 2022 om 16:00 Politiek

VEENENDAAL De gemeenteraad van Veenendaal heeft op 27 januari een motie aangenomen over de uitgevoerde krachtenveldanalyse door NTA. In deze motie werd aan burgemeester Gert-Jan Kats verzocht om een onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren naar de rechtmatigheid van de gevolgde werkwijze en of de geldende AVG-richtlijnen zijn gevolgd. Het onafhankelijke adviesbureau Verdonck, Klooster & Associates heeft dit onderzoek uitgevoerd en concludeert dat de werkwijze rechtmatig en in overeenstemming met de AVG-richtlijnen was.

Afgelopen najaar heeft berichtgeving in de NRC over krachtenveldanalyses die NTA in opdracht van diverse gemeenten heeft uitgevoerd naar de Islamitische infrastructuur, grote impact gehad. Ook in de gemeenteraad van Veenendaal heeft dit tot debat geleid. De raad heeft begin dit jaar een motie aangenomen om een onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren naar de rechtmatigheid van de werkwijze en of deze in lijn is met de geldende AVG-richtlijnen.

ONDERZOEK Na een zorgvuldig selectieproces hebben drie bureaus offerte uitgebracht, waarna adviesbureau Verdonck, Klooster & Associates (VKA) de opdracht heeft gekregen. Zij hebben in de afgelopen periode het onderzoek uitgevoerd en onlangs een rapport met conclusies opgeleverd.

CONCLUSIES Adviesbureau VKA heeft geconstateerd dat de gemeente Veenendaal de gegevens mocht verzamelen, dat de gemeente dat ook aan een externe partij mocht vragen en dat de werkwijze rechtmatig en in overeenstemming met de AVG-richtlijnen was. Er komen wel administratieve en procesmatige aandachtspunten voor de gemeentelijke organisatie uit het onderzoek naar voren. Deze aspecten zijn op het gebied van opslag, bescherming en transparantie. Het bureau stelt dat een groot deel van de aandachtspunten niet ongebruikelijk zijn voor de wijze waarop in 2017/2018 door gemeentes en andere overheden omgegaan werd met AVG-richtlijnen.

TOEKOMST Burgemeester Gert-Jan Kats: ,,Het is goed om te zien dat het onderzoek bevestigd dat de gemeente en NTA zorgvuldig en naar de richtlijnen van die tijd hebben gehandeld. En krijgen wij de bevestiging dat met de geïnterviewden zorgvuldig is omgegaanUiteraard nemen wij de genoemde aandachtspunten ter harte en hebben wij al stappen gezet ter verbetering daarvan. Nu dit onderzoek is afgerond, is er wat mij betreft een goede basis om samen met de moslimgemeenschap in Veenendaal te werken aan een toekomstbestendige relatieIk ga dan ook graag met hen in gesprek.”

Het onderzoeksrapport van adviesbureau VKA is toegestuurd aan het college van burgemeester en wethouders, de gemeenteraad en de moskeebesturen in Veenendaal.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie