Afbeelding
Spiros fotografie
Joost mag het weten

Nek- of schouderklachten: Is het kussen of het bed de oorzaak?

15 juni 2022 om 14:56 Zakelijk

VEENENDAAL Nek- en schouderklachten bij het opstaan, zijn vaak te herleiden naar het bed. Het kussen speelt een rol, maar minstens zo belangrijk zijn de bedbodem en aansluitende matrassen. In dit stuk leest u waarom.  

1. Waar komt de pijn in mijn nek vandaan na het slapen?
Een goed kussen kan nek- en schouderklachten verhelpen. Maar het kussen is vaak niet de oorzaak van de pijn bij het wakker worden. De oorzaak moet veel meer gezocht worden in de ondersteuning van het bed.

Als er de behoefte is om tijdens het slapen de knieën op te trekken, geeft het bed u niet de juiste ondersteuning bij het bekkengewricht. Daardoor wordt de druk op nek en schouders veel groter dan zou moeten. Dit wordt bijna verdubbeld. Dat veroorzaakt de pijn.

Pas wanneer de ondersteuning van het bekkengewricht goed is, kan een goed kussen u verder helpen. Dit is vrij makkelijk te controleren. Maak een foto van uw rug terwijl u in bed ligt. Als u deze naar ons mailadres stuurt, kunnen wij bekijken hoe het gesteld is met de ondersteuning van het bed.

2. Ik word ‘s nachts soms wakker van de pijn in mijn schouders. Overdag heb ik er weinig last van. Waar kan dit aan liggen?
Het lijkt er wel op dat de bloedcirculatie tijdens het slapen enigszins geremd wordt. Dit komt bijvoorbeeld veel voor bij gebruikers van oudere waterbedden. Meer informatie over uw bed is nodig om een exacte oorzaak aan te wijzen.

Tip: een uurtje Nordic Walking per week kan veel schouderproblemen verminderen. Bij Nordic Walking versnelt de bloedcirculatie door de armen en schouder, waardoor afvalstoffen van spieren weggespoeld worden en de pijn vaak minder wordt.

3. Vorig jaar had ik een frozen shoulder links. Na vele oefeningen onder begeleiding van een fysiotherapeut, houd ik nog steeds nekklachten. Al verschillende kussens geprobeerd, maar dat werkt niet. Heeft u een tip?
Ik zou u willen vragen om aan de andere kant in bed te gaan slapen. Hierdoor gaat u automatisch op de andere zij slapen. 

De eerste nachten zijn misschien wel wat onwennig, maar dat zakt vanzelf weg. Gevolg ervan is dat de hoek van de arm uit de schouder anders wordt en dat de doorbloeding van de arm daarbij anders wordt. Dit kan helpen het probleem te beperken.

Dit artikel wordt u aangeboden door Slaapspecialist Joost Bogema, Beddenspecialist Turkesteen, Gelderland 1-3, 3901 BB Veenendaal, Tel. 0318-512686, E-mail: info@turkesteen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie