Het echtpaar Jacobine en Daniël van Weelden: ,,We begeleiden zowel de overdrager als de opvolger in de nieuwe rol.''
Het echtpaar Jacobine en Daniël van Weelden: ,,We begeleiden zowel de overdrager als de opvolger in de nieuwe rol.'' JADA Bedrijfsadvies B.V.

JADA Bedrijfsadvies: ‘Ons doel is een harmonieuze overdracht’

16 juni 2022 om 09:30 Zakelijk

LUNTEREN Het echtpaar Jacobine en Daniël van Weelden vormt met de eerste twee letters van hun voornamen JADA Bedrijfsadvies. Het Lunterse bedrijf is veel betrokken bij overdracht en opvolging bij familiebedrijven. Het ultieme doel is de beste oplossing voor het voortbestaan van de organisatie te bepalen.

door Diana Kervel

Bedrijfsoverdracht van een familiebedrijf vraagt net een stapje extra. Daniël: ,,We starten altijd met interviews van alle directe familieleden en hun partners. Deze gesprekken zijn vertrouwelijk. We brengen de relaties in beeld in de cirkel van familie, bedrijf en eigendom. Met de uitkomst gaan we alles fiscaal en juridisch in kaart brengen. De uitslag presenteren we op een familiebijeenkomst, waarbij we zoveel mogelijk recht doen aan alle talenten, wensen en belangen.” Voorafgaand aan de opleiding tot accountant en hbo Coaching en Leiderschap heeft Jacobine de opleiding psychologie afgerond. ,,Ik kan nu cijfers en mensen combineren, een rol waarin ik me zeer thuis voel.” Daniël heeft zich, naar eigen zeggen, meer de rol van de harde cijfers toebedeeld. ,,Ik ben opgeleid als Register Adviseur Bedrijfsopvolging en specialiseer me nu in bedrijfswaardering. Als team binnen ons eigen familiebedrijf vormen we een verrassende, succesvolle combinatie.”

START Daar Jacobine is geboren in Leerdam en de wieg van Daniël in Scherpenzeel stond, lag een ontmoeting niet voor de hand. Jacobine: ,,We hebben elkaar ontmoet op een vakantie in Schotland. Aangezien we allebei in de accountancy werkten, hadden we in ieder geval veel om over te praten. Toch was de intentie er niet om samen een bedrijf te beginnen.” Jacobine is in 2014 gestart met haar bedrijf. Twee jaar geleden is Daniël erbij gekomen. Waar hij zich meer focuste op de accountancy en bedrijfswaarderingen, is Jacobine zich gaan toeleggen op de advieskant. ,,Veel van onze klanten willen begeleid worden bij de overdracht van hun (familie)bedrijf. Aan de ene kant willen we het bedrijf fiscaal en juridisch adviseren, maar we spelen ook een belangrijke rol om de familie ook na de overdracht in harmonie te laten blijven functioneren.”

EMOTIE Een objectieve blik is nodig om strategisch, bedrijfskundig en ondernemersadvies te bieden. Is het bedrijf overdrachtsklaar? Kan het zijn dat er eerst nog een fusie of splitsing nodig is? Een fiscaal juridisch advies gaat echter altijd gepaard met veel aandacht voor relaties in de familie. Bij de overdracht van ouder op kind kan het zijn dat de ouder nog steeds een dikke vinger in de pap blijft houden, of dat de zoon of dochter nog onafhankelijke ondersteuning nodig heeft. ,,Dan kunnen er gesprekken nodig zijn om de nieuwe generatie ruimte te bieden en kansen te laten grijpen. We begeleiden zowel de overdrager als de opvolger in de nieuwe rol.”  Jacobine: ,,Bij het eerste gesprek vragen we altijd welke belemmeringen men ziet. Dat levert soms verrassende uitspraken op. Met het opstellen van een familiestatuut verhelderen we belangen en opvattingen en stimuleren we de familie tot het maken van gezamenlijke afspraken.” JADA heeft een breed netwerk en biedt samenwerking met andere specialisten, in overleg met de klant.

KORTE LIJNTJES De familie Van Weelden weet hoe het is om een familiebedrijf te runnen. Voordelen zijn de korte lijntjes, snelle beschikbaarheid en flexibele bereikbaarheid. Voor de strategiebepaling is er een opvallende manier van overleggen mogelijk. Jacobine: ,,Wanneer we qua strategie van mening verschillen of veel willen bespreken, hebben we de gewoonte aangewend om te overleggen tijdens het lopen van het Pieterpad.” Daniel, lachend: ,,Soms ligt de oplossing tien kilometer verder op.” Meer informatie via: info@jadabedrijfsadvies.nl.

Dit artikel is onderdeel van de special ‘Familiebedrijven in beeld’ die op woensdag 15 juni bij deze krant verscheen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie