Familiebedrijf Het Schaffelaartje met Janneke, Gijs, Jenneke, Teunette en Niels.
Familiebedrijf Het Schaffelaartje met Janneke, Gijs, Jenneke, Teunette en Niels. Diana Kervel

Familiebedrijf Het Schaffelaartje: ‘Elk teamlid brengt eigen talent mee’

17 juni 2022 om 09:30 Zakelijk

EDE Al 25 jaar werken Gijs en Jenneke Koolmees zij aan zij in slagerij, kaasboer en poelier Het Schaffelaartje. Met dochters en schoonzoon vormen zij een ijzersterk team, met ruimte voor ieders talenten. ,,Het is hard werken, maar onze klànten zorgen ervoor dat we al zo lang bestaan.”

door Diana Kervel

,,Volgens mijn moeder fietste ik al op mijn kleine blauwe fietsje richting de slager om daar in de winkel te kijken. Het zat er dus al vroeg in!”, steekt Jenneke van wal. De beginjaren van Het Schaffelaartje werkte zij met haar broer samen, die gaf later de voorkeur aan een carrière in de zorg. Intussen liep Jenneke haar grote liefde Gijs tegen het lijf. Hij werd medevennoot en de rest is een 25-jarige geschiedenis. Het Schaffelaartje is van origine de ambachtelijke slager. De vakman die verstand heeft van topkwaliteit vlees, vleeswaren en vleesspecialiteiten. Wel is het assortiment breder en gevarieerder geworden.

ONDERNEMEN IS ONDERNEMING De aanpandige winkel kwam in 2001 leeg te staan, de tussenmuur werd eigenhandig verwijderd en daarmee is het aantal vierkante meters verdubbeld. De ondernemers doen zelf de nodige reparaties en gaan daar vrij ver in: ,,Onze slanke dochter is zelfs bij een lekkage helemaal over de koelcel gekropen om daarachter de reparatie uit te voeren.” Voor geen kleintje vervaard dus. Bij de bouw van de ondergrondse parkeergarage en het afgesloten parkeerterrein bij de Brouwerstraat zijn de omzetcijfers bijgesteld. Het heeft de deur naar de horeca wijd opengezet met het leveren van buffetten en een barbecue-assortiment. ,,De diversiteit van producten en diensten heeft ons ook in coronatijd veel gebracht. Inmiddels zijn we ook een webshop gestart.”

GENERATIES Wanneer je Gijs omschrijft als sturende kracht achter de schermen dan doe je hem veel te kort. Toch treedt Jenneke meer op de voorgrond, maakt graag een praatje met de klanten: ,,Mooi om te zien hoe klanten meegroeien. Kwam voorheen een jongetje vragen om een plakje worst, nu is het een jonge vader waarvan de kinderen zijn voorkeuren delen.” Dochter Teunette doet de administratie, dochter Janneke is verkoopster en schoonzoon Niels heeft al zeven jaar ervaring in het slagersvak. ,,Samen vormen we het bedrijf en maken het compleet.”

Niet alleen de directe familie rekent de familie Koolmees tot het team, het overige personeel hoort daar ook bij. Gijs: ,,Onze klanten zijn verschillend, ook ons personeel bestaat ook uit een gemêleerde groep. Zowel vanuit praktijkonderwijs als universitair geschoold, maar ze hebben allemaal hart voor de zaak.” Jenneke vult haar man aan: ,,Als je de waarde van mensen naar boven weet te halen, dan is dat onbetaalbaar.” Loyaliteit aan de leveranciers is een groot goed weten Gijs en Jenneke. Zeker in moeilijkere periodes geeft dat garantie van aanvoer en kwaliteit.

DE SPECIALIST Het motto van het bedrijf is ‘topkwaliteit tegen een redelijke prijs’. Mensen komen graag naar de specialist voor een goed product. Jenneke: ,,Bij onze producten gaan we voor duizend procent zekerheid. Het komt erop neer dat als ik het niet zou willen eten, ik het ook niet verkoop in de winkel.” Gijs vult zijn vrouw en collega aan: ,,In onze winkels kunnen onze klanten terecht voor de juiste adviezen en tips voor het bereiden van onze ambachtelijke producten, want onze medewerkers zijn stuk voor stuk gespecialiseerd in lekker. We profileren ons niet voor niets als de zaak vol smaak!” Het zilveren jubileum van Het Schaffelaartje wordt gevierd met flinke prijskortingen, een kleurwedstrijd, maar ook gratis producten voor trouwe klanten.

Dit artikel is onderdeel van de special ‘Familiebedrijven in beeld’ die op woensdag 15 juni bij deze krant verscheen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie