Afbeelding
Provincie Utrecht

Verkeerslichten Veenendaal zo goed als afgeschreven

9 juni 2022 om 07:44 Verkeer en vervoer

VEENENDAAL Het CDA in Veenendaal had verschillende vragen gesteld over de verkeerslichten. De aanleiding was een ongeval op de Rondweg-West afgelopen april. Uit de antwoorden van het college blijkt dat de verkeerslichten van Veenendaal zo goed als afgeschreven zijn.

Door Peter Kuijpers


‘Moderne verkeersregelinstallaties (VRI’s), ook wel bekend als verkeerslichten in het dagelijks taalgebruik, zijn tegenwoordig aangesloten op een computersysteem. Hiermee kan achteraf precies worden vastgesteld in welke volgorde verkeerslichten op rood of groen gingen. Dit is handig wanneer na een ongeval onderzoek wordt gedaan naar de precieze toedracht’, geven Alies Katerberg en Mark Ruitenbeek van het CDA Veenendaal aan. De partijleden lazen echter dat na een ongeval op de kruising van Rondweg-West de verkeerslichtsystemen te verouderd zijn om zaken geautomatiseerd te verwerken.

OPSLAG Zij hebben vervolgens enkele vragen aan het college gesteld over deze gebeurtenis: ,,De CDA-fractie heeft begrepen dat hier flink wat handwerk moest plaatsvinden in een politieonderzoek. Wat anders een stuk sneller, nauwkeuriger en eenvoudiger had gekund. Kunt u aangeven in hoeverre het college zich herkend in de berichtgeving?” Deze laat weten dat de meeste verkeerslichten in Veenendaal de data in de automaat bij de installatie verzamelen. De informatie moet binnen de overschrijftijd van de automaat uitgelezen worden. ,,Bij een aansluiting op een beheercentrale kan de data in beginsel onbeperkt bewaard worden. Dit kost alleen opslagruimte.” Burgemeester en wethouders willen nu gaan onderzoeken op welke wijze zij de data kunnen en mogen delen met als doel de verkeersveiligheid te bevorderen.

AFGESCHREVEN De lokale CDA wilde ook meer weten over de leeftijd van de verkeersregelinstallaties en op welke termijn vervanging gepland staat?: ,,Kunt u aangeven op welke kruisingen in Veenendaal gedateerde verkeerslichten, oude VRI-systemen, staan?” Hierop melde het college: ,,De gemeente Veenendaal heeft 21 verkeerslichtautomaten in eigendom. Twintig van deze zijn economisch afgeschreven of volgend jaar afgeschreven. Er wordt op dit moment gewerkt aan het voorbereiden de eerste automaten te gaan vervangen. Wij verwachten de eerste automaten begin 2023 op straat te kunnen zetten.” Het gaat om verkeerslichten op de Rondweg-West vanaf De Schans tot en met ‘t Goeie Spoor.

BUDGET Het CDA had verder gekeken naar de doorstroming. ,,Een groene golf zorgt dat het verkeer met een constante snelheid blijft rijden en ontmoedigt bovendien te hard rijden. Deze moderne installaties zorgen voor een betere doorstroming van verkeer, minder uitstoot door minder remmen, optrekken en stationair stilstaan van autoverkeer en bovendien voor een betere verkeersveiligheid. Ziet het college kans de inpassing van moderne VRI-systemen in Veenendaal te versnellen?” Het college geeft aan dat dit mogelijk is, maar dat daarvoor extra geld nodig is. Ook bij een vraag van ProVeenendaal over het budget voor de komende jaren is dit aangegeven. Hierover zal de raad binnenkort een voorstel bespreken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie