Handjes uit de mouwen op de Bouw Inspiratiedag in Veenendaal.
Handjes uit de mouwen op de Bouw Inspiratiedag in Veenendaal. Knooppunt Techniek

Scholieren maken kennis met de bouw: ‘Hun enthousiasme is fantastisch’

15 juni 2022 om 07:00 Onderwijs

VEENENDAAL Het is geen nieuws dat de bouwsector zit te springen om gekwalificeerd personeel. Om basisschoolleerlingen uit FoodValley vrijblijvend en spelenderwijs kennis te laten maken met de vele arbeidsmogelijkheden in de bouw en techniek, wordt komende vrijdag in Veenendaal de zevende Bouw Inspiratiedag gehouden.

door Marco Diepeveen

Locatie is het bedrijfsterrein De Compagnie, in en om de Storkstraat om precies te zijn. De organisatie is in handen van de afdelingen Veenendaal en Zuid-West Veluwe van Bouwend Nederland en van het Knooppunt Techniek. ,,De focus is dit jaar verbreed”, aldus Josine Vernooij, projectmedewerker bij Knooppunt Techniek. ,,Niet alleen bouwbedrijven in de klassieke zin, maar ook beroepen als architecten, landschapsinrichters en installateurs geven acte de présence. Bij elkaar gaat het om 45 leden van Bouwend Nederland, 20 andere bedrijven en 7 scholen en opleidingsinstituten in Regio Foodvalley.” De Bouw Inspiratiedag is bedoeld voor de groepen 7 en 8. De scholen hebben hiervoor een uitnodiging gekregen, dus ander publiek kan niet deelnemen aan de activiteiten. 

ZESHONDERD KINDEREN Projectcoördinator Cora van Wijngaarden: ,,We verwachten tussen de 550 en 600 kinderen. Het programma duurt twee uur. In 9 groepen van 21 leerlingen gaan ze aan de slag. Na 12 minuten is er een wissel. Op 9 doe-locaties bieden bedrijven workshops aan. Variërend van grondwerk met een minigraver tot stenen metselen. Ondertussen krijgen de deelnemers tekst en uitleg over het bedrijf en zijn werkzaamheden.” Op 17 juni is er ook een pleintje voor techniekoriëntatie. Hierop is een presentatie te beleven van drie partijen: het MakersLab (een platform voor innovatieve technieken), TechnoDiscovery (een leer- en ontdekcentrum) en de Energietransitie Experience van de Edese Kenniscampus. 

,,Het is belangrijk om de bouwsector in al haar facetten zichtbaar te maken, waardoor kinderen zich hiervan een duidelijk en compleet beeld kunnen vormen. In de dagelijkse praktijk gebeurt veel achter de schermen, dankzij prefabbouw. Verdergaande innovatie en digitalisering maken meer mogelijk dan je denkt. Kijk alleen maar naar 3D-printen en virtual reality. Hoe eerder kinderen inzicht krijgen in de beroepspraktijk, hoe meer animo ontstaat voor een baan in de bouw of techniek. Dat neemt ook meteen eventuele vooroordelen weg en verbetert het imago van de sector. Zo’n Bouw Inspiratiedag is dan een geweldige promotie. Het enthousiasme van de deelnemende leerlingen is fantastisch.”

OPEN DAG Het grote publiek is wél welkom op de zaterdag ná de Bouw Inspiratiedag. Dan wordt een open dag op De Compagnie gehouden. Tijdens de landelijke Dag van de Bouw zetten 25 ondernemers (omgeving Wiltonstraat en Plesmanstraat) de deuren open. Van automotive tot reclame en banket. Wissel autobanden in een pitstop of maak zelf cupcakes. Stempels sparen op een stempelkaart geeft kans op een prijs. Zie www.bedrijvendagcompagnieveenendaal.nl 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie