De drie dames van de Veenendaalse afdeling van Dierenvoedselbank Vallei & Veluwe.
De drie dames van de Veenendaalse afdeling van Dierenvoedselbank Vallei & Veluwe. Marco Diepeveen

Dierenvoedselbank opent locatie in Veenendaal: ‘De nood is relatief hoog’

12 mei 2022 om 07:20 Dieren

VEENENDAAL Wat zes jaar geleden begon op een slaapkamer in een Wageningse flat, is uitgegroeid tot een volwaardige stichting met vijf locaties en vijftien vrijwilligers. Op 1 maart opende de Dierenvoedselbank Vallei & Veluwe een distributiecentrum in Veenendaal. 

door Marco Diepeveen

Een voedselbank, een kledingbank, een speelgoedbank en nu ook een dierenvoedselbank. Dat laatste is nieuw voor Veenendaal, maar niet voor Nederland. Wie financieel niet of nauwelijks in staat is om rond te komen, kan hier terecht voor gratis dierenvoer en verzorgingsmiddelen als speeltjes en manden. Michel Louvet en zijn moeder Sylvia Keuken richtten bij hen thuis Dierenvoedselbank Vallei & Veluwe op. Na Wageningen, Renkum, Ede en Rhenen volgde Veenendaal. En volgend jaar wordt aan dat rijtje elders een zesde uitgifte- en inleverpunt toegevoegd.

PLEIN ZUID Locatiebeheerder Jolanda van Dijk regelde een onderkomen in buurtcentrum Plein Zuid aan de Doctor Colijnstraat 70. ,,Een ideale locatie. De dierenvoedselbank is om de twee weken - in de oneven weken - op dinsdag geopend van 17.00 tot 18.00 uur.” Jolanda krijgt assistentie van vrijwilligers én dierenliefhebbers Ingrid Harthoorn en Conny Molenaar. Zij lazen op social media van het initiatief. 

,,Elk huis verdient een huisdier”, zegt Ingrid. ,,Huisdieren zijn voor ons allemaal, maar voor sociale minima in het bijzonder, zó waardevol. Voor hen vaak het enige contact met de buitenwereld. Een huisvriend die troost en liefde biedt. Laat daarom je huisdier niet de dupe worden van je financiële tekortkomingen. Ik weet dat dieren om die reden worden gedumpt. Maar ik weet ook dat baasjes in kapotte kleren lopen om hun huisdier te ontzien.” 

De corona- en energiecrisis en de hollende inflatie maakt dat steeds meer mensen nauwelijks meer in hun levensonderhoud kunnen voorzien. ,,De nood in Veenendaal is relatief hoog”, weet Jolanda. ,,De aanloop van klanten hier is nog gering. Dat komt deels door onbekendheid met de dierenvoedselbank. En deels door de enorme schroom. Het zit niet in de volksaard van Veenendalers om de hand op te houden. Niet klagen en vragen maar zelfstandig doorzetten.” 

LAGE DREMPEL Die stoere mentaliteit mag je volgens de dames gerust opzij zetten als je in aanmerking komt voor hulp. Conny: ,,Met een pasje van de voedselbank kun je ook bij ons terecht. Wie daar wordt afgewezen, kan gerust een aanvraag indienen bij de dierenvoedselbank. Formulieren opvragen bij de gemeente en het UWV hoeft niet. Overleg alleen je inkomensgegevens en beschrijf je leefsituatie. Daarom druk ik iedereen op het hart: wees welkom. De drempel is laag. Eén klant mag voor maximaal drie huisdieren voer en spullen uitzoeken.” 

Het assortiment van de dierenvoedselbank lijkt op dat van een dierenwinkel. Op medicatie na is alles voorradig. Hondenvoer wordt grotendeels gesponsord door leveranciers. De rest is bekostigd uit donaties.

Bezoek voor aanmelding als klant en als donateur www.dierenvoedselbankvalleienveluwe.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie