Afbeelding
Pixabay

Veenendaal investeert in opgroeien, opvoeden en mentaal welbevinden na coronaperiode

4 mei 2022 om 17:51 Maatschappelijk

VEENENDAAL Alle scholen, kinderopvangen en maatschappelijke organisaties die werken met kinderen hebben bij de gemeente aangegeven welke hulp zij nog nodig hebben na corona. Veel kinderen hebben achterstanden opgelopen in het onderwijs en er zijn sociaal-emotionele problemen door de uitbraak van het coronavirus en de gevolgen daarvan. Van lockdowns en thuisonderwijs tot bijzondere momenten missen. Veenendaal kiest ervoor extra geld dat zij krijgt van het Rijk in te zetten voor opgroeien, opvoeden en mentaal welbevinden na de coronaperiode.

door Peter Kuijpers

,,Het gaat hier om geld voor de gemeente dat bovenop het deel komt dat het onderwijs zelf al krijgt. Een extra 1,5 miljoen voor zeker vier jaar, met eventueel een jaar uitloop voor extra hulp. Veenendaal heeft samen met het onderwijs besproken waar we het geld het beste aan kunnen uitgeven’’, legt wethouder Martijn Beek uit. 

RECHTSTREEKS De gemeenteraad is eerder geïnformeerd door vertegenwoordigers uit het onderwijs. De scholen krijgen rechtstreeks geld van de Rijksoverheid om binnen het onderwijs met extra maatregelen de cognitieve vertragingen in te lopen. De leerlingen kunnen zij dit schooljaar tot en met 2024-2025 met extra middelen weer op niveau helpen.

SAMENWERKING Daarnaast hebben gemeenten geld gekregen om te ondersteunen. Met bovenschoolse maatregelen of juist in de voorschoolse periode. En verder voor thuiszitters en het bevorderen van de samenwerking van alle organisaties, zoals zorg en welzijn. ,,Bijvoorbeeld het versterken van het Jongerenwerk, scoren in de wijk, tot projecten in de Vroeg- en Voorschoolse Educatie (VVE). De vijf domeinen die in coronatijd veel overleg hebben gehad over de jeugd zien graag dat we deze samenwerking in een bepaalde vorm voort kunnen zetten. Daarmee kunnen we elkaars expertise gebruiken en de hulp aan de kinderen vergroten. We zien dat er nu nog steeds een nasleep is te merken van de coronaperiode.’’

ACTIVITEITEN Een stuurgroep van de betrokken organisaties heeft bekeken hoe de jongeren en jeugd er in Veenendaal voorstaan. Zij hebben met de gemeente besproken hoe het aanvullende geld van het Rijk in Veenendaal de kinderen het beste kan helpen. Van een inloop-atelier voor jongeren tot een zomersportweek. ,,We hebben gekeken naar wat er al is in Veenendaal en waar we een plus op kunnen zetten. Denk bijvoorbeeld aan het Fablab in de bibliotheek. Hier kunnen we de eigen bijdrage laten vervallen, zodat tevens kinderen die hier anders niet komen gebruik van gaan maken. Maar ook zijn er al lopende projecten bij de GGD, zoals de gezonde school. Veel scholen zijn al bezig met sport en bewegen en daar kunnen we misschien meer aandacht op voeding aan toevoegen’’, stelt de wethouder.

1,5 MILJOEN Meer kinderen en jongeren hebben door de corona-situatie ook te maken met eenzaamheid, onrust of angsten. De gemeente kan onder andere inzetten op ondersteuning aan kwetsbare gezinnen. Hier zijn de problemen door corona versterkt. Bij de kinderopvang bleek dat kinderen tevens grenzen minder goed accepteren, maar ook dat zij minder zelfstandig zijn. Verder is het welbevinden van kinderen, jongeren en de ouders de grootste zorg. Veenendaal zet daarom in op het versterken van beschermende factoren voor mentale gezondheid door deelname aan creatieve, sportieve en sociale activiteiten. De gemeente heeft ruim anderhalf miljoen voor de komende jaren waarmee zij het activiteitenplan om kan zetten in concrete activiteiten bij Veens Welzijn, de bibliotheek, cultuur en Sportservice.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie