Het parkeerterrein bij station Veenendaal West.
Het parkeerterrein bij station Veenendaal West. VVD Veenendaal

Ophef in Veenendaal West om bouwplannen bij station

16 februari 2022 om 07:18 Nieuwbouw

VEENENDAAL De plannen van de gemeente Veenendaal om woningbouw te realiseren op het parkeerterrein van station Veenendaal West baren buurtbewoners grote zorgen. Ze voorzien dat de huidige parkeerproblemen alleen maar zullen toenemen. Tevens ligt er een voorstel om de woningbouw maximaal tien verdiepingen hoog te maken. ,,Dit past niet in het karakter van Veenendaal West en dreigt een visuele doorn in het oog van bewoners te worden”, aldus een aantal bewoners.

Het parkeerterrein is vrij toegankelijk en wordt doordeweeks met name gebruikt door forensen. Daarbij is de parkeergelegenheid ook veelvuldig in gebruik door ouders die kinderen brengen en halen van school. ,,Tijdens evenementen in bijvoorbeeld sporthal West, de omliggende scholen of sportpark Panhuis loopt het parkeerterrein al snel vol en worden auto’s door de hele wijk geparkeerd. Op zaterdag verzamelen zich vaak groepjes ouders van de voetbalverenigingen om vanaf het parkeerterrein op pad te gaan naar de sportbestemming. Het Panhuis is vaak veel te druk hiervoor.”

Onlangs zijn de perrons aan het station verlengd. De bewoners: ,,Navraag leert dat dit enerzijds te maken heeft met nieuwe Sprinters, echter ook dat er meer reizigers verwacht worden de komende jaren. Dit gaat leiden tot meer parkeerdruk.” Hierdoor verwachten de bewoners dat er gekeken wordt naar uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen. ,,De plannen verraden echter dat het aantal vrij toegankelijke plaatsen terug gebracht wordt van 85 naar 18.”

,,In berichtgeving over het parkeren wordt gerept over het aanpassen van de norm voor het aantal benodigde parkeerplaatsen. Dit naar beneden aanpassen is een papieren werkelijkheid, maar het praktische probleem wordt dan natuurlijk alleen maar groter”, zeggen de omwonenden. ,,Ook de opmerking dat forensen wel met de fiets naar het station komen is compleet in het verkeerde keelgat geschoten. Forensen komen vaak uit omliggende dorpen als Elst, Amerongen en Overberg. De kans is veel groter dat deze met de auto komen.”

Inmiddels is er een app-groep gemaakt om zorgen met elkaar te kunnen delen. Een van de initiatiefnemers is de website www.veenendaalwest.nl gestart om documentatie en informatie centraal op te kunnen slaan. ,,De groep heeft ook contact met de Rederijkers en verschillende lokale politieke partijen. De initiatiefgroep wil graag van iedere partij weten wat de standpunten zijn omtrent dit onderwerp.”

Naast de genoemde zorgen staan er meer problemen en vragen op de lijst. ,,Hiervoor is reeds contact gezocht met de wijkmanager Veenendaal West. Ons is beloofd dat de zorgen overgebracht worden aan de betrokkenen bij de gemeente waarbij we ook een eerste formele reactie hebben gevraagd.” Tevens is afgesproken dat de initiatiefgroep tijdig op de hoogte wordt gebracht van ontwikkelingen.

,,Veenendaal West wordt op dit moment gezien als een leefbare, prettige wijk en dat willen we graag zo houden. De woningnood is bekend, maar Veenendaal West is al heel erg vol. Misschien moet geconstateerd worden dat het vol genoeg is om het leuk te houden.”

Geïnteresseerden kunnen toegevoegd worden aan de app-groep door contact op te nemen via info@veenendaalwest.nl 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie