Afbeelding
Pixabay

Bewoners denken mee over inrichting Dragonder-Noord

13 februari 2022 om 13:33 Nieuwbouw

VEENENDAAL Een gedeelte van Dragonder-Noord krijgt voor iets meer dan drie miljoen een nieuwe inrichting. Het college heeft het definitieve ontwerp vastgesteld, na een traject van participatie over groen, parkeerplaatsen en de kinderen mochten meedenken over de nieuwe inrichting van een speeltuin.

Peter Kuijpers

De gemeente moet iets doen aan de inrichting van de straten en het versleten materiaal, hier bleef soms ook water op staan. ..De verharding is aan het einde van de levensduur. En het is voordeliger de straten in zijn geheel te vervangen. Het asfalt heeft schade en tegels en klinkers zijn verouderd. Het gaat om de straten Lemoen, Ploegschaar, Lange Vore, Dissel, Tweespan, Tarweveld en Gersteveld’’, aldus wethouder Engbert Stroobosscher. 

Veenendaal zal tevens de verharding in dit deel van Dragonder vervangen door groen waar het kan. Zij denkt aan een toename van ongeveer 800 vierkante meter. Wel moeten een aantal bomen weg; dertien vanwege de slechte kwaliteit. Maar ook een aantal vanwege de wortelopdruk of om het hemelwaterriool aan te leggen. Deze zal de gemeente compenseren en daarnaast nog eens tien nieuwe bomen extra aanplanten.

GROEN ,,Het hemelwaterriool willen we aanleggen in verband met de klimaatadaptatie. Bewoners kunnen hun regenpijp aan de voorzijde van de woning dan ook direct laten ontkoppelen. We geven verder meer ruimte voor groen met bomen en struiken waar water in de bodem kan zakken. Tevens komt er een Heuvelrugtuin. Gelijk aan wat bij de Eekhoeve is geopend en ook hier kunnen we water vasthouden. Het is goed voor de biodiversiteit en een inspiratie voor omwonenden.’’ 

Een Heuvelrugtuin bestaat uit ten minste zestig procent groen en is ingericht met voornamelijk inheemse soorten. ,,De kruispunten maken we verkeersveiliger. Hierbij komt bijvoorbeeld een punaise, een ronde verhoging in het midden van de kruising. En op enkele plekken een drempel of verkeersplateau. Er is veel geparticipeerd en we kregen zo’n 250 reacties; het leeft.’’

SPELEN Hierop zijn een aantal punten in het plan iets aangepast. ,,Zoals een trottoir, meer parkeerplaatsen op bepaalde plekken in balans met groen. Een picknicktafel is uit het ontwerp gehaald en we gaan de speeltuin bij het Tweespan opnieuw inrichten.’’ De huidige speeltoestellen zijn aan vervanging toe en alle kinderen uit de Tweespan en de straten daaromheen waren door de gemeente benaderd om mee te denken over de nieuwe inrichting. 

In het ontwerp staan nu onder andere veel gekleurde knikkertegels, een aantal liggende speelbomen, een wilgentenenhut en een waterspeelplek. Maar naast deze natuurlijke speelinrichting is er een klimtoestel, wip, dubbele schommel, duikelrek en een taludglijbaan. De start van de werkzaamheden is over een paar maanden in het voorjaar en kan waarschijnlijk dit jaar al zijn afgerond. Het college stelt 3.060.000 euro beschikbaar voor deze herinrichting van Dragonder-Noord.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie