Afbeelding
Pixabay

Betere ventilatie moeten scholen zelf regelen

12 februari 2022 om 12:00 Politiek

VEENENDAAL Scholen krijgen wel een verwijzing van de gemeente naar hulp om ventilatie te verbeteren, maar geen financiële bijdrage. Het onderwijs deed afgelopen week nog eens een oproep bij een bijeenkomst met de raad. Het college heeft echter al laten weten, na vragen van D66, dat het aan de scholen zelf is het binnenklimaat in de gebouwen te regelen. En om daarvoor steun te vragen bij het Rijk.

Peter Kuijpers

,,Bij de NOS was te lezen dat de ventilatie op scholen nog steeds beperkt verbetert en regie ontbreekt. Heeft de gemeente mogelijkheden subsidies te verstrekken voor betere ventilatie of mogelijkheden om leningen te verstreken aan scholen om ventilatie in de schoolgebouwen te verbeteren?’’, waren enkele vragen van fractievoorzitter Youssef Boutachekourt van D66. Het college erkent dat alles in het werk gesteld moet worden om de scholen open te houden. Dit is van groot belang voor de ontwikkelingen van de jeugd. Maar Veenendaal heeft geen gemeentelijke subsidieregelingen voor het verbeteren van de ventilatie in het kader van de coronasituatie. Zij kan enkel kijken of de gelden uit het Nationaal Onderwijs Programma kunnen dienen als cofinanciering voor een rijksregeling.

OVERLEG ,,De schoolgebouwen zijn in eigendom van de schoolbesturen. De taken en het budget voor aanpassingen van onderwijshuisvesting zijn door het Rijk vanaf 2015 overgeheveld van de gemeente naar de schoolbesturen van het primair onderwijs. Voor het voorgezet onderwijs reeds in 2005. De gemeente heeft daarom niet meer in beeld wat de prestatie van de ventilatie in schoolgebouwen is’’, schrijft het college. De fractie had hier graag meer helderheid over en tevens de termijn waarop de schoolgebouwen in Veenendaal dan wel goede ventilatie hebben. Dit kan de gemeente niet geven, al is er wel een crisisteam met onder andere afgevaardigden van het onderwijs. Maar dit overleg is niet specifiek gericht op de aanpak van de ventilatie op scholen. Wel heeft het Rijk een Landelijk Coördinatietram Ventilatie op Scholen (LCVS) ingesteld.

VERGOEDING D66 wilde wel weten in hoeverre de gemeente de scholen helpt: ,,Is het college in gesprek met de scholen om te komen tot een adequate aanpak van ventilatie?’’ Naast het overleg in het crisisteam heeft Veenendaal de scholen op de hoogte gesteld van de mogelijkheid om gebruik te maken van een rijksregeling voor het verbeteren van het binnenklimaat. ,,In deze SUVIS-regeling wordt 30% van de investeringskosten vergoed. Voor drie schoolgebouwen is een aanvraag ingediend en deze zijn toegekend. De gemeente speelt hierin verder geen rol. Wel weet ik dat vanuit het Rijk er veel aandacht is voor een verbetering van de ventilatie op scholen’’, vult wethouder Dylan Lochtenberg aan. Voor dit moment kunnen andere scholen ook een aanvraag doen voor de SUVIS-regeling.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie