Afbeelding
Gemeente Veenendaal

Koninklijke onderscheiding voor Ali Groebe-Godwaldt

11 februari 2022 om 20:05 Maatschappelijk

VEENENDAAL De Veenendaalse Ali Groebe-Godwaldt ontving op vrijdag 11 februari de Koninklijke Onderscheiding van burgemeester Gert-Jan Kats. Zij werd hiermee benoemd tot lid in de orde van Oranje-Nassau. Mevrouw Groebe zette zich tientallen jaren met groot enthousiasme in op diverse terreinen van het maatschappelijk leven in de gemeente Veenendaal. Ze was politiek betrokken bij de PvdA en heeft een grote rol gespeeld als vrijwilliger in het culturele veld.

Ali Groebe (73) was sinds de jaren ’70 actief voor de plaatselijke PvdA. Als bestuurslid, secretaris,gemeenteraadslid en voorzitter van de lokale afdeling kwam zij op voor de idealen van de partij. Met haar grote rechtvaardigheidsgevoel en drive om iets te betekenen voor zwakkeren in de samenleving heeft ze in al die jaren een stem gegeven aan plaatsgenoten in het publieke debat. Ook maakte zij zich sterk voor het beleidsterrein Kunst en Cultuur en de komst van een theater naar Veenendaal.Mede door haar inzet is Theater de Lampegiet er eind jaren ’80 gekomen.

KUNST EN CULTUUR Mevrouw Groebe is sinds jaar en dag sterk betrokken bij het culturele veld in Veenendaal. Zij is niet alleen een enthousiaste ambassadeur, maar op veel fronten ook actief in de uitvoering. Sinds 2012 is zij secretaris van het Kunstplatform Veenendaal. Mede dankzij haar inzet is het culturele leven in Veenendaal de afgelopen 10 jaar tot bloei gekomen. Ze was mede-initiatiefnemer en organisator van het Groot Veens Cultuurdebat, het Cultureel Café, Kunstfestival Veenendaal, het Cultuurfeest en de Veenendaalse Cultuurprijs.

OLOMOUC EN TAALHUIS Sinds 1993 is mevrouw Groebe betrokken bij de stedenband tussen Veenendaal en de Tsjechische stad Olomouc. Ze was onder meer 10 jaar lang voorzitter van het Platform Stedenband en is sinds 2013 bestuurslid van de Stichting Stedenband. De stichting zet zich met name in voor de (culturele)uitwisseling tussen beide plaatsen en verzorgt regelmatig stages voor de studenten Nederlands van de Universiteit Olomouc. In het Taalhuis staat Ali Groebe bekend als een gedreven vrijwilliger die inwoners van Veenendaal wekelijks helpt met hun taalvragen. Hier is zij met haar achtergrond in het onderwijs al jarenlang een belangrijke hulp voor plaatsgenoten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie