Afbeelding
An van den Brink

Verschillende partijen vragen om aanvullende verkenning voor Rijnbrug

9 februari 2022 om 19:27 Verkeer en vervoer

RHENEN Regio Foodvalley en Rivierenland en ondernemers- en transportorganisaties willen, samen met de provincies en het Rijk, zoeken naar een robuuste langetermijnoplossing voor het verbeteren van de bereikbaarheid van de beide regio’s en de doorstroming op en rond de Rijnburg bij Rhenen.

Die oproep staat in een brief van een brede coalitie - de regio’s, VNO-NCW Gelderland/ValleiVeluwe, ondernemers- en bedrijvenkringen uit beide regio’s, Transport en Logistiek Nederland, Evofenedex en Bouwend Nederland - aan Provinciale Staten van Gelderland. Het provinciebestuur organiseerde op woensdag een hoorzitting over de Rijnbrug bij Rhenen. De brief werd tijdens de hoorzitting door een aantal vertegenwoordigers van deze coalitie toegelicht.

OVERLAST De Rijnbrug bij Rhenen is een belangrijke verbinding tussen Regio Foodvalley en Regio Rivierenland. De brug zorgt vanwege een beperkte breedte (2 x 1 rijbaan) voor dagelijkse files aan de noord- en aan de zuidzijde. Dat zorgt voor veel verkeers-, milieu- en economische overlast en schade. Een robuuste verbinding is volgens de regio’s een belangrijke voorwaarde voor de woningbouwplannen in Foodvalley-Zuid (+26.000 woningen) en Regio Rivierenland (+12.500 woningen). 

Al eerder werd besloten de Rijnbrug bij Rhenen te verbreden naar 2 x 2 rijbanen. De provincie Gelderland liet vorig jaar weten niet bij te willen dragen aan de meerkosten die zijn gemoeid met deze verbreding.

DESKUNDIGEN De overheden, ondernemers- en transportkoepels vragen Provinciale Staten onder meer om de beschikbaar gestelde 40 miljoen euro te reserveren voor een robuuste, toekomstbestendige oplossing voor de file- en bereikbaarheidsproblemen op en rond de Rijnbrug bij Rhenen. Verbreden, of een gelijkwaardig alternatief. Ook wordt opgeroepen een groep deskundigen samen te stellen die bestaat uit vertegenwoordigers van de beide provincies, de regio’s, ondernemers en het Rijk.

Deze groep deskundigen zouden dan onder meer kunnen onderzoeken of alle financiële en verkeersmogelijkheden voldoende in beeld zijn, hoe ook het Rijk kan bijdragen aan het verbreden van de brug, en welke lange- en kortetermijnoplossingen mogelijk zijn. 

Er is, vinden de overheden, ondernemers- en transportkoepels, geen tijd te verliezen. Daarom wordt gevraagd de gewenste groep deskundigen voor de zomer met een eerste voorstel te laten komen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie